Очаква се 5% ръст на зимния туризъм


Очаква се 5% ръст на зимния туризъм
Снимка:

1818

Туристическият сектор в България ще отчетет 5-6% ръст през зимния сезон. Това прогнозират експерти от бранша.

Записванията вървят с добри темпове. По-голям ще бъде ръстът на гостите от Балканите и Русия, заяви Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма пред Bulgaria On Air. Страната ни е била отличник по ръст на броя на реализираните туристически нощувки и през миналия зимен сезон, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. България е в топ 6 на страните от ЕС по ръст на туристическите нощувки. Но изоставаме по този показател от Сърбия и Македония, които Евростат включва в статистиката, като страни кандидати за присъединяване в общността. Те се нареждат съответно на 2-ра и трета позиция след Словакия и така България остава на 8-ма позиция, вместо на 6-та в списъка, който би изключил съседите.

От бранша припомнят, че ръстът у нас в голяма степен се дължи на геополитическата ситуация, а не на положените усилия за реклама на страната ни и налагането ни като дестинация, пише "Стандарт". Въпреки това от сектора са оптимисти, че догодина ръстът дори може да е още по-голям, тъй като международните туроператори ни имат предвид за чартърните си програми. Дали тенденцията ще се усети толкова мащабно още през тази зима обаче, все още не е ясно. Факт е, че по-добрите и изгодни хотели в зимните ни курорти вече са сключили договори с партньори за стаите си. Дали обаче те ще се напълнят и с туристи, все още не е напълно ясно, въпреки че интерес към ски ваканции у нас не липсва, особено от съседните страни като Сърбия.

През изминалата зима ръстът на нощувките обаче не е довел до 100%-ва заетост на леглата през зимния сезон. По този параметър страната ни е на дъното в класацията в ЕС според данните на Евростат. Средната заетост на леглата в хотелите в България през зимния сезон е била 24,9%. Ръстът на нощувките през предходния сезон е бил 9% в сравнение със зима 2014/2015 г. Така броят на нощувките е достигнал близо 4,2 милиона. Повечето от тях са реализирани от българи. В същото време обаче нощувките на чужденците в ски курортите ни растат с по-бързи темпове, показват данните на Евростат. Все пак делът на чуждите туристи в зимните комплекси е около 38%, като те са реализирали 1,6 милиона от всички нощувки. Броят на чуждестранните туристи у нас през предходния зимен сезон отчита ръст от над 10 на сто, а на българските - с малко над 7%.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички