Организират протест в защита на Пирин на 27 декември

Организират протест в защита на Пирин на 27 декември
Източник: Actualno.com

Ще се пробват да променят концесионния договор в полза на нарушителя. С това твърдение отдавна вече популярната неправителствена организация "За да остане природа в България" организира протест на 27 декември - първият работен ден точно след коледните празници. Протестът ще се проведе пред Министерския съвет, като започва рано-рано - в 8:30 часа сутринта.

Организаторите описват сградата на Министерския съвет като "най-голямата пързалка в България". И добавят: "Ние настояваме единствено да се спазват законите в България и да не се допуска строителство в Национален парк "Пирин". След доказаните нарушения, договорът за концесията трябва да бъде разтрогнат, а не променян в полза на нарушителя. Вземете със себе си зимната екипировка - ски, сноуборд, снегоходки, щеки, шейни. А ако нямате, вземете балдъзата си и други роднини :) Ще ползваме екипировката по предназначение и не само".

Припомняме, че след като главният прокурор Сотир Цацаров лично настоя да се преразгледа договора за концесия на ски зоната в Банско - защото се ползва по-голяма площ, отколкото предполага концесията, правителството стартира преговори с "Юлен" и тогава се оказа, че ски легендата Марк Жирардели е собственик на компанията - чрез офшорка, по думите му от 2016 година. Той не сподели от кого е купил "Юлен", защото е подписал декларация за конфиденциалност. А договорът за концесия е подписан в края на мандата на кабинета на Иван Костов, когато зам.-министър на екологията е сегашният министър на екологията Нено Димов.

Припомняме, че казусът със статута на Национален парк "Пирин" се превърна в криза именно между коледните и новогодишните празници на миналата година, когато беше взето решение за промяна на Плана на управление. Това решение беше дадено на съд и поне на първа инстанция правителството губи, като тепърва предстои окончателно решение.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.