Почивката на плажа е... вредна?

Почивката на плажа е... вредна?
Източник: БГНЕС

Кой не обича да се излежава на плажа? Според учени от Ливърпулския университет обаче това може да бъде вредно за здравето, пише Daily Star.

Научните работници са провели експеримент, в който са взели участие 28 доброволци. Средната възраст на участниците в изследването е 25 години. Т.е. всички тези хора са млади и активни. Предложена им е била двуседмична плажна почивка.

През цялото време доброволците е трябвало да носят със себе си специални устройства. С тяхна помощ учените са следили физическата активност на всеки участник.

Резултатите от изследването на британските учени сочат, че по време на двуседмична плажна почивка участниците не само са загубили мускулна маса, но са натрупали подкожни мазнини – най-вече в зоната на корема.

Tези промени в организма могат да станат причина за хронично заболяване на обмяната на вещества и дори да доведат за преждевременна смърт.

Защо са налице тези промени в тялото? Тъй като по време на почивката си доброволците не са се натоварвали физически.

По данни, получени по време на изследването, физическата активност на участниците се е понижила с над 80%. Ако преди това те са правили по 10 000 крачки на ден, то по време на почивката – само 1 500 крачки.

Колкото до хранителните навици, при тях не се наблюдават промени.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.