Прекратени са концесионните договори на два плажа


Прекратени са концесионните договори на два плажа
Снимка: БГНЕС

3340

Прекратен е концесионният договор на плажовете Слънчев бряг – Север и Несебър - Юг. Това каза Николина Ангелкова, министър на туризма в оставка, пред националната телевизия.

"Изключително важно за нас, управлявайки за първи път плажовете, бе да намерим правилната концепция и най-вече да засилим контрола. Приехме новата методика за минималното концесионално възнаграждение, в което установихме базови цени за чадъри и шезлонги от 2,3,4 лева, в зависимост от населеното място, до което се намира плажът“, припомни Ангелкова. „За да може максимално да следим от близо какво се случва въведохме и телефон, на който да получаваме непрекъснати сигнали, коментари, оплаквания от граждани. Повече от 400 сигнала сме получили“, каза Ангелкова.

По думите й са наложени неустойки за 341 000 лева, като са изпратени писма за още около 500 – 600 000 лева за неустойки, на които предстои да бъде отговорено в зависимост от срока, заложен в концесията. „Тези, който не са отстранили нарушенията, ще бъдат наказани с прекратяване на концесионните договори. Такъв е случаят със Слънчев бряг – Север. Там вече концесионния договор е прекратен преди 2 дни от Контролната комисия. Това дава възможност плажът да се изчисти от всички временни обекти“, заяви Ангелкова.

По думите й е изключително важно, когато там се установят нарушения, те да бъдат санкционирани, защото по този начин се уважа и трудът на тези, които са изрядни. Ангелкова заяви, че е прекратена концесията и на плажа Несебър – Юг.

Във връзка със зимния туристически сезон тя коментира, че вчера е проведена среща с бранша в Банско. „Независимо от политическата ситуация ние работим с двойни темпове. За нас е много важно зимният туристически сезон да премине максимално успешно и разбира се успоредно с това готвим летния сезон 2017 година. Вчера в Банско заедно с контролните органи проведохме поредната годишна среща, което правим преди началото на зимния сезон“, припомни Ангелкова. „Към момента имаме основание да кажем, че очакваме ръст от 5% на база на миналогодишните данни“, коментира Ангелкова. По думите й миналата година са били посрещнали 1 200 000 туристи. „Очакваме тази година те да са със 700-800 000 души повече и да достигнат до 1 300 000.

Най-много заявки има от Германия и Великобритания . „Там ръстовете на полетите към момента са с 40%. От Русия имаме заявки на летище „Пловдив“ с около 24% ръст“, каза Ангелкова. Сериозна заявка за ръст на редовни и чартърни полети има от Испания, Италия и Австрия. „Австрия знаете, че са наши конкуренти в областта на зимния туризъм, така че спокойно можем да кажем, че 5-те% ръст за зимния сезон ще ги имаме“, заяви тя. „Очакваме за ноември и декември до края на годината да имаме минимум 800-900 000 туристи, така че на годишна база да надминем 8 млн. чуждестранни туристи“, добави Ангелкова.

Министърът в оставка подчерта, че на място в курортите ще има изнесени приемни на Комисията за защита на потребителите. „В рамките на тези 9 месеца само Министерство на туризма е осъществило повече от 1000 проверки на място в местата за настаняване и хранене, извън проверките, които КЗК организира“, обясни Ангелкова. По думите й Министерство на туризма ще проверява много по-сериозно по наредбата за безопасността и категоризирането на ски-пистите. „В тази връзка Министерство на туризма разработва онлайн информация за видовете категоризирани писти и степента на тяхната сложност. Имаме 52 категоризирани писти в курортите, така че да може потребителите максимално добре да се ориентират“, добави Ангелкова. По думите й в наредбата се изискват и ски-патрули, които да следят за спазването на обществения ред по пистите.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички