Приходите от международен туризъм са 6,9 млрд. лева


Приходите от международен туризъм са 6,9 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

3104

Министерството на туризма инициира координационни съвещания всяка година в трите крайбрежни области, в които участват представители на абсолютно всички институции, пряко и косвено ангажирани с безпроблемното протичане на летния туристически сезон - областните дирекции на МВР; НАП, КЗП; БАБХ, РЗИ, РИОСВ; морска администрация, пътните управления и областните управи. Това заявява министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на питане от депутата от ОП Миглена Александрова за подготовката за предстоящия летен сезон, предаде БГНЕС.

По този начин канализираме цялостните усилия на държавата в изпълнение на ангажимента по отношение значението на туристическа индустрия в общата политика.

Провеждаме непрекъсната комуникация със заинтересованите страни от сектора в лицето на представителите на бизнеса - хотелиери, туроператори, браншовите и професионалните съсловни организации. Без този режим на непрекъснат диалог и обединяване на усилията, не бихме могли да постигнем рекордните за втора поредна година резултати - близо 8.9 млн. чуждестранни туристи за 2017 година и ръст от 7.6% на годишна база, както и 6.9 млрд. лв. приходи от международен туризъм - ръст 9.3% на годишна база, подчертава Ангелкова.

Тя пояснява, че осигуряването на сигурността на туристите, които посещават дадена дестинация е приоритет в политиката, която води Министерство на туризма, особено предвид цялостната международна обстановка.

С оглед гарантиране сигурността на туристите в к.к. Слънчев бряг, „Слънчев бряг" АД е изградило и поддържа система за видеонаблюдение. То се обезпечава с около 200 камери, от които 150 броя са аналогови, монтирани през периода 2007-2008 г, а останалите 50 броя са цифрови. Инвестицията за цифровите камери е направена през периода 2015-2017г.

На база изготвения план за дейността на МВР по опазване на обществения ред, противодействие на престъпността и осигуряване пожарната безопасност в курортните комплекси и туристическите райони, работи и междуведомствен координационен център. Всеки туристически сезон поетапно в националните курорти се командироват държавни служители с полицейски правомощия. Успешна и утвърдена практика е провеждането на съвместните патрули с полицейски служители от държави-членки на Европейския съюз.

По отношение стопанисването на морските плажове, полагаме максимални усилия за минимизиране броя на неохраняемите плажове, с цел оптимално и устойчиво оползотворяване туристическия потенциал на страната, както и редуциране евентуалното разходване на публичен ресурс за обезпечаване на плажове, които остават неохраняеми, допълва Ангелкова.

Провеждането на съответните процедури за отдаване под наем или на концесия на морски плажове, с цел обезпечаването им с водноспасителна дейност, санитарно-хигиенно поддържане и медицинско обслужване е свързана с нормативни срокове. Отчитайки колко е важна навременната им финализация, всички тези процедури се стартират в оптимално предварителен порядък. Разпоредбите на ЗУЧК вменяват императивен срок за издаване на заповед с неохраняемите плажове от министъра на туризма, като този срок е 31 ви март.

По отношение защитата правата на потребителите, с цел максимално бърза реакция на потребителски сигнали, за неправомерни действия или неотговарящо на стандартите качество на предлаганата туристическа услуга, още от 2016 година в Министерството на туризма функционира и 24-часова телефонна линия.

Предварителните данни за броя на планираните полети до Летищата Варна и Бургас за летен сезон 2018 бележат ръстове съответно с 15% и 25%, което е ясен индикатор, че ни очаква натоварен и успешен туристически сезон, изискващ пределна мобилизация на усилията, както от страна на институциите, така и от страна на туристическия бранш.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички