Разораните дюни край "Смокиня" - как хем са защитени, хем са частна собственост?


Разораните дюни край "Смокиня" - как хем са защитени, хем са частна собственост?
Снимка: Marina Uzunova/Facebook

7564

Как прочулият се вече в цяла България бизнесмен Иван Нончев се е сдобил със земя точни при дюните на къмпинг Смокиня само за 5000 лева - горе-долу колкото е таксата за поставяне на каравана за един летен сезон? Този въпрос засега остава мистерия за отговорните власти.

Оказа се, че земята, за която става въпрос, е земеделска – десета категория, за оран. Според инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас, земята е актувана като такава още през 1984 година и "вероятно" след падането на комунизма е върната – по думите ѝ пред Нова телевизия.

Разследване на "Биволъ" обаче показва, че всъщност Нончев не е бил първоначалният собственик. Човекът, който му е продал земята, е Пламен Иванов. В края на 90-те години на миналия век той е изкупил голямо количество имоти в района на Созопол в местностите "Буджака" и "Каваци" от местни хора, които впоследствие е препродал, показват данни от Имотния регистър.

Интересен факт е, че също през 1984 година дюните са обявени за природна забележителност, твърдят от WWF. На тази територия се забраняват дейности, с които се поврежда или изменя както естествения облик на местността, така и на водния й режим, а също всякакво строителство, навлизането на моторни превозни средства и изкореняването или късането на растения и т.н. Правилата важат и за частни имоти, съгласно Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Като решение на проблемите с такива защитени дюни, природозащитниците предлагат следното:

1. Всички дюни да се включат в зона А по Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

2. Всички дюни по кадастрална карта да бъдат отразени с такъв начин на трайно ползване (НТП 3442), а не като лозя, обработваеми земи или пасища, както е в момента.

3. Връщане на държавата на всички незаконно заменени земеделски земи (какъвто е най-вероятно случаят с дюните на "Смокиня") и гори, и за които има окончателно решение на ниво Европейски съюз, за чието изпълнение обаче няколко години българското правителство си прави оглушки;

4. Държавата да си изпълни задължението по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и да одържави всички приватизирани или реституирани дюни, повечето от които се водят земеделска земя. Средства за това има в Оперативна програма "Околна среда 2014-2020".

5. Всички преместваеми обекти поставени върху дюните да бъдат премахнати.

6. Унищожените и увредени дюни трябва да бъдат възстановени по Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ЗОПОЕЩ).

Това са общини, в които корупцията е по-силна от гравитацията, коментира ситуацията главният редактор на "168 часа" Слави Ангелов. Според него сделката за земята е за много повече пари.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички