Румънски туристи пълнят хотелите по морето за Великден


Румънски туристи пълнят хотелите по морето за Великден
Снимка:

2998

Румънски туристи ще са 80 на сто от гостите за Великден по родните хотели на Северното Черноморие. Те ще напълнят за Възкресение Христово близо 20 елитни хотела в курортите „Златни пясъци“ и „Св.Св. Константин и Елена”, коментира проф. д-р Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Някои резервации са направени от румънски туроператори още преди Нова година, други са си направили частни резервации, като се търсят предимно 4 и 5-звездни бази, които разполагат със закрити басейни и СПА- центрове. Едно от изискванията на румънците е сигурни паркинги за автомобилите им, с които обикновено правят ваканционните си пътувания до България, пише "Монитор".

Цените са различни, съобразно категорията на хотела и обема на пакета услуги, който се предлага. Като цяло няма завишение на цените на пакетите, които са като миналогодишните – от 50 до 60 евро на човек за ден при минимум две нощувки. Има обаче и много по-примамливи оферти за 2 нощувки със закуски и вечери, плюс празничен обяд за 69 лв. на човек, вместо за 120 лв. или 3 нощувки със закуски и вечери, плюс празничен обяд за 93 лв. на човек, вместо за 150лв.

Освен румънските туристи, интерес за Великден към базата по морето край Варна има и от гърци. За ваканционната база във варненските курорти има и доста резервации от българи.

След Великденските празници част от хотелите ще продължат да работят за Гергьовден и за абитуриентските балове, без да затварят до началото на новия летен сезон.

Според шефката на общинската дирекция по туризъм Соня Георгиева, като цяло има лек спад на записванията на руски туристи. Оттам идват притесненията на туристическия бранш доколко ще бъде успешен сезонът това лято. Тя обясни отлива на руски туристи най-вече с икономически причини, свързани със спада на рублата на валутните пазари, което изключително много влияе върху решението им къде да почиват.

Туроператорите, които работят с немския пазар обаче отчитат ръст от 4 процента на ранни записвания, в сравнение с лятото нА миналата година. От 2014 година насам има ръст и на полски туристи, отбеляза Георгиева. Ремонтите в центъра на Варна няма да отблъснат гостите на града, а очакванията са те да приключат преди активния сезон. Варна се посещава от различен тип туристи - някои търсят единствено летен и ваканционен туризъм, други обичат да комбинират с шопинг, а голяма част се интересуват от културно-историческите забележителности, като едни от най-любознателните са руските туристи.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички