Шефът на световния туризъм: Кажете на висок глас, че Спартак е българин


Шефът на световния туризъм: Кажете на висок глас, че Спартак е българин
Снимка: БГНЕС

5138

5,5 трилиона щатски долара са преките и косвените приходи от туризъм. Това каза на пресконференция в София генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай във връзка с подготовката на Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм.

„Това прави туризма третата икономика в света след химикалите и горивото. Имаме 1,2 млрд. международни туристи през 2015 г. 42% от тези туристи заявяват, че целта им е културен туризъм, защото е трудно да се каже, че хората пътуват само с една цел. Проучванията ни показват, че културният туризъм има значим растеж. През 2000 г. само 27% от пътуващите са заявили, че пътуват за културен туризъм. Днес този процент е 42. Започва повишаване на интереса към културата“, обясни Рифай, цитиран от "Фокус".

Според него частният сектор е доста осъзнат. „Когато пътувам в различните страни и се срещам с представители на бранша, през повечето срещи те се оплакват от правителството. Тук не е така, те говореха за това как да работят заедно и колко е важен културният туризъм. Също така и колко е важно устойчивото развитие. Всяка страна в света може да говори за славно минало, но това, което има значение е как представяте тези истории на света и как ги продавате като туристически пакети“, каза още Талеб Рифай.

"Аз съм от поколението, което е чувало много истории за Спартак, не знаех, че той е българин. Трябва да го заявите на висок глас – Спартак е българин", каза още той.

„Що се отнася до траките – имате фантастична възможност. Целият свят знае за гърците, египтяните, римляните, инките, маите, но малко хора обаче знаят за вашето местно население. Никой друг не може да има претенции към това културно наследство освен вас. Историите са забележителни. Вие сте едно от най-важните племена в световната история“, заяви Рифай и добави, че България трябва да подчертава стойността на историята си, за да привлече вниманието на света.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички