Швейцарски кораб със 144 американски туристи откри сезона по Дунав


Швейцарски кораб със 144 американски туристи откри сезона по Дунав
Снимка: БГНЕС

3866

Корабът „Ривър Адажио“, който плава под швейцарски флаг, откри днес официално туристическия сезон по река Дунав, предаде БГНЕС.

Пасажерският кораб не е слизал по реката от две години, но днес акостира на русенския бряг заедно със 144 американски туристи. Те плават унгарската столица Будапеща и круизът им ще продължи до делтата на Дунава. По традиция първите чуждестранни туристи бяха посрещнати с изпълнения на Духовия оркестър на Русе.

Американците споделиха, че повечето от тях са организирали круиза си по реката още преди една година. Пътуват семейно или с приятели и им е интересно да научат повече за Източна Европа и по-специално за историята на България. След закуска те заминаха на еднодневна обиколка във Велико Търново, като туроператорите им организират програми и до други градове в България - Плевен, София, Варна, Мадарския конник. Обикновено туристите спират и в почти всички български пристанища по Дунава.

„Тази година, ако имаме добър сезон и нямаме проблеми с нивата на водата, в Русе очакваме около 110 кораба да слязат само на нашия понтон на „Дунав турс“. Ниските нива на реката наистина са голям проблем, защото се образуват прагове, особено при Белене, и това обърква корабоплаването и страда нашия бранш“, коментираха от „Дунав турс“. Другият сериозен проблем на туристическия бизнес по реката е липсата на инфраструктура, обезопасени обекти и липсата на тоалетни.

По данни на дирекция „Речен надзор“-Русе през миналата година на русенския бряг са акостирали 342 кораба с 41 290 туристи. Най-много са били пасажерите от Германия – 41 290, следвани от американците – 10 900 души.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички