Симеонов: ЮНЕСКО бяха заблудени за парк "Пирин"


Симеонов: ЮНЕСКО бяха заблудени за парк "Пирин"
Снимка: БГНЕС

3966

Опитахме се да запознаем максимален брой делегации с истинското положение в парк "Пирин", защото се оказа, че голяма част от членовете на Комитата на ЮНЕСКО за световното природно наследство са тотално подведени и не разполагаха с достоверна информация. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов в коментар относно решението на ЮНЕСКО за плана за управление на парк "Пирин" (решение 42, 7b 72). Когато на хората им се обясни, разбират, добави Симеонов.

На изричен въпрос знае ли ЮНЕСКО за препоръката на главния прокурор Сотир Цацаров относно изменение на концесионния договор за ски зоната в Банско - защото концесионерът "Юлен" ползва по-голяма площ от позволеното, Валери Симеонов обяви, че сега вече можело да се сключи анекс с "Юлен" за концесията. Става въпрос за технически грешки, подчерта той, предаде Actualno.com.

Вицепремиерът призна, че още от началото на седмицата българската делегация е почнала да търси срещи с членове на комитета, но това не било много лесно, защото всички работели от 09:00 часа сутринта до 18:00 часа. ЮНЕСКО е много добре работещ и сериозен орган и трябваше да вадим представители на различните делегации, като ги вадехме от зала, заяви лидерът на НФСБ, който добави, че било много тежко. Симеонов призна и, че първите разговори били с Китай, Бразилия, Куба – точно държавите, посочени от "За да остане природа в България", като вицепремиерът призна и, че са събрани 11 подписа от 21 членове – отново на всички посочени от "За да остане природа в България" държави (Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола). Най-важният успех обаче бил разговорът с IUCN (Международния съюз за защита на природата) – организацията, която първоначално подготвила решението на ЮНЕСКО, с което се забраняват промените в плана за управление на Пирин без да има екологична оценка.

От МОСВ пък казаха, че било манипулация, че трябва да има задължителна екологична оценка на планове за управление като този за Пирин. Той не попадал в Директива за стратегическа екологична оценка – в тази директива попадали само устройствени планове. От екоминистерството обещаха и, че няма да бъдат гледани предложения за застрояване извън концесионната зона.

Валери Симеонов заяви и, че "нихилистичните представители на зелените организации" също водели разговори, но в крайна сметка всички членове на Комитета гласува "за", като само Уганда била с известни резерви. Щеше да е звучен шамар върху правителството и България, ако беше останало предното проекторешение, уточни вицепремиерът и се похвали, че сега може да се изграждат ски съоръжение в буферната зона на концесията за Банско (бел. ред. - съгласно решението такива съоръжения не трябва да влияят на оценката за световно културно наследство на ЮНЕСКО за парка). Има обаче препоръка от ЮНЕСКО България да се въздържа от други решения, преди ВАС да се произнесе относно Плана за управление на парк "Пирин" и трябва ли да има екологична оценка. Ще има само екологична оценка при заявено инвестиционно предложение.

Симеонов не пропусна да уточни, че каузата за промените на Плана за управление на Национален парк "Пирин" е негов личен ангажимент. Той каза, че е бил в Бахрейн заедно с представители на МОСВ. Искам да видя сега какви ще са аргументите на тези, които разнасят едни огромни плакати "Да спасим Пирин". Знаете каква е стратегията на "Зелените" - да те набутат в схема за многобройни обжалвания, заключи Симеонов що се отнася до първоначалното проекторешение да има екологична оценка за целия план за Пирин, виждайки проблем в това, че България няма постоянен представител в ЮНЕСКО. Трябва Министерският съвет да прати постоянен представител и "той да пречи на всички тези акции, които се извършват от псевдоекологичните организации – WWF и прочие, и прочие", смята Симеонов. Той още няма предложение кой да бъде този човек.

До 1 декември, 2019 година България трябва да представи пред ЮНЕСКО доклад относно развитието за парк "Пирин", най-вече касаещ какво е решил ВАС.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички