Турция се надява на над 36 млн. туристи през 2018 г.


Турция се надява на над 36 млн. туристи през 2018 г.
Снимка: iStock/Guliver

2796

Турция и туристическият сектор бяха изправени пред сериозни предизвикателства през последните години, но през 2017 г. бе регистрирано постепенно възстановяване на броя на туристите, посещаващи страната - тенденция, която ще се запази и през настоящата година, когато се очаква пълно възстановяване на сектора. Това заяви министърът на културата и туризма на Турция Нуман Куртулмуш в интервю за вестник Hurriyet, съобщава "Фокус".

Министърът припомни, че през 2014 г. в Турция е регистриран рекорден брой туристи - 36 млн., а очакванията са, че тази година страната отново ще посрещне толкова посетители. Куртулмуш привежда данни от британските туроператори, които показват увеличение от 66% на ранните резервации за почивка в Турция, като пояснява, че целта е през 2018 г. не просто да бъдат постигнати нивата от 2014 г., а да бъдат дори надхвърлени. За тази цел правителството в Анкара полага усилия за подобряване на имиджа на страната, но и за откриването на нови пазари за туристически услуги в държави като Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Индонезия и Малайзия.

По отношение на гостите от Европа - традиционен пазар за турския туризъм, Куртулмуш изрази увереност във възстановяване на броя на посетителите, регистрирани в периода преди политическите сътресения в страната и неуспешния опит за държавен преврат. Оптимистичните прогнози министърът оправда с вече проведените избори в ключови държави на Стария континент, чиито кампании са били белязани с антитурска реторика - факт, който е повлиял негативно на европейците при избора им на дестинация за почивка.

Във връзка с опасенията от терористични нападения, Куртулмуш увери, че Турция се бори с радикалните групировки и вече е постигнала ефективни резултати в това отношение. Министърът обясни, че за успехите на турските сили за сигурност не винаги се пише в медиите, тъй като голяма част от потенциалните инциденти се предотвратяват на ранен етап от планирането им. В допълнение трансграничните операции като тези в Сирия и Ирак също са допринесли за значително подобряване на ситуацията със сигурността в страната, подчерта Куртулмуш.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички