Туристи се стичат към Карлово за Празника на розата


Туристи се стичат към Карлово за Празника на розата
Снимка: БГНЕС

10322

Десетки гости от страната и чужбина ще събере Празникът на розата в Карлово тази събота. Това каза кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов пред "Фокус".

„На 27 май е кулминацията на поредицата от публични събития, свързани с традиционния Празник на розата в карловския край. Преди това беше изборът на Царица на розата – на 10 май. Имаше представяне на различни ритуали, свързани с розобера, останали в народната памет и като традиция в карловския регион“, обясни д-р Кабаиванов. В събота ще е кулминацията на програмата, когато ще се проведе ритуалът на розобера – в карловския регион има над 8000 декара розови насаждения.

Царицата на розата ще бъде основно действащо лице на празника. Ще присъстват стотици туристи от няколко страни, традиционно идващи в карловския район, след което на централния градски площад „20 юли“ ще се проведе официалната тържествена програма, посветена на Празника на розата. „Ще бъде връчена „Златната роза“, която е изработена в края на 80-те години за тогавашния председател на Държавния съвет Тодор Живков. И Общината е собственик на тази статуетка, която е от 22-каратово злато – съхраняваме я и всяка година я връчваме на царицата“, подчерта д-р Кабаиванов. Програмата за празника ще бъде интересна. Очаква се да присъстват гости като вицепрезидентът Илияна Йотова, народни представители, областният управител, представители на общини в региона, делегации от побратимените градове.

Карлово има десетилетен опит в отглеждането на розови насаждения по биологичен способ. „Няколко хиляди граждани от нашия регион са или собственици, или берачи на рози, така че от май до средата на юли целият регион живее с розобера. Гости на „Българска роза – Карлово“, на най-големия завод, който произвежда продукти на основата на маслодайната роза в България, са около 30 души от Китай. Интересът на Китай се увеличава с всяка година. Продажбите на китайския пазар също се увеличават“, каза още д-р Емил Кабаиванов.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички