Забележителностите на Рим се охраняват денонощно


Забележителностите на Рим се охраняват денонощно
Снимка: iStock

3943

Туристите в Рим са доволни от засилените мерки за сигурност, с които италианската столица посреща гостите си в навечерието на Великденските празници. Хората споделят, че се чувстват по-спокойни и могат да се насладят на красотите на Вечния град без притеснение, предава БГНЕС.

Заради атентатите в различни европейски столици забележителностите в Рим се охраняват денонощно с тежко въоръжени войници, а достъпът до площад "Свети Петър", особено по време на служба на папа Франциск, става след сериозни проверки.

От съображения за сигурност входът към площада и катедралата е един, а останалото пространство е със заграждения. Опашки от хора чакат да минат през поставените няколко скенера, където полицията проверява багажа и всеки един поотделно. Тъй като в неделните дни папа Франциск излиза на прозореца на библиотеката, за да произнесе слово, на площада се струпват хиляди хора. Това налага да се вземат допълнителни мерки за охрана на Светия отец. Охрана, макар и дискретна, има и вътре в катедралата „Свети Петър”.

Скенери и проверка на багажа има и на входа на още няколко важни забележителности, сред които са Колизеумът и църквата „Санта Мария Маджоре“, където е папската базилика.

Заради зачестилите атентати с камиони, които прегазват хора, италианците са поставили прегради от тежки машини в близост от най-популярните си паметници. На булеварда край Колизеума камионетките са разположени така, че да поемат евентуален удар и да предпазят пешеходците. Пропускат се само автобуси на градския транспорт и таксита, леките коли се проверяват, а камионите задължително се спират и се вземат данните на шофьора, номерът на превозното средство и къде отива.

Освен специалните сили има и засилено полицейско присъствие по улиците на италианската столица.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички