Защо да е лошо, че идват толкова много руснаци?

Защо да е лошо, че идват толкова много руснаци?
Източник: БГНЕС

Заради големия брой руснаци по българското Черноморие на мнозина им се привижда нещо като "руска окупация". Но защо да е лошо, че идват толкова много руснаци? Коментар на Александър Андреев за "Дойче Веле България".

„Руска окупация!” - ще чуете често, когато става дума за руските туристи и заселници по българското Черноморие. Това тревожно възклицание на пръв поглед стъпва върху очевидни факти: селища като Поморие или Кранево, например, през лятото наистина приличат на „Задунайски губернии” - руският език доминира не само по плажовете и в ресторантите, но и по табели, рекламни пана или в търговската мрежа, където продавачите автоматично те посрещат с „Добрый день!”.

Вярно, като общ брой руснаците са по-малко от германците, но докато от германците (почти) никой не се страхува, руските туристи често биват използвани като плашило в политическите дебати или пък (отчасти съвсем незаслужено) отнасят какви ли не подигравки и враждебности, извиращи главно от годините на съветската доминация в България.

Младите мъже не работят заради видеоигрите? Не съвсем

Коментар на Ноа Смит за Bloomberg Доста изследователи напоследък защитават тезата, че все по-усъвършенстваните вид...

За силата на предразсъдъците

Погледнато обективно, руските туристи и заселници не са нито по-лоши, нито по-добри от германците и скандинавците или от все по-многобройните румънци, поляци и чехи. Хората плащат за почивката си, харчат пари в курортите, а някои и купуват имоти, каквито българите усилено строят и предлагат за продажба.

Растящият публичен дълг тежи по-малко на икономиката

Анализ на Калоян Стайков от Института за пазарна икономика Публичния дълг към края на май 2017 г. възлиза на около...

Сред предубежденията към руснаците често ще чуете обвинението, че са пияници. Да, мнозина от тях не са врагове на алкохола. Наскоро в малко българско магазинче изчаквах руско семейство, което купуваше няколко литра от най-евтините български спиртни напитки, плюс голямо количество бонбони и вафли - много захар и алкохол наистина е древна руска рецепта за справяне със студа и неволите. Но нима германските или английските тийнейджъри в Слънчев бряг и Златни пясъци са членове на трезвенически дружества?

„Руснаците са простаци, нямат никакви обноски!” - бърчат нос доста българи, когато на съседната маса в плажното капанче се настани руска компания. Това предубеждение също е подвеждащо, макар и не съвсем безпочвено. Да, руснаците понякога нямат маниери, поръчват несъвместими храни и напитки, държат се грубо с персонала. Но същото може да се каже и за част от по-зле възпитаните и по-необразовани туристи от Западна и Средна Европа, които също сядат на първата си бира още в 9 часа сутринта. Да не говорим пък за някои български туристи, представители на различен антропологичен вид, които народът мило нарича мутри и мутреси - и които по плажовете оставят след себе си широка диря от пластмаса, мазна хартия и олигавени с червило цигарени угарки.

Хора като всички други

Всъщност масовият руски турист по българското Черноморие е обикновен и симпатичен човек, представител на тамошната средна класа. На плажа все още ще видите дори руснаци, които четат книга - екзотична гледка сред масите хора, взрени в своите мобилни устройства. Разбира се, срещат се и предполагаеми олигарси, чиито гигантомански строителни проекти по крайбрежието са уникални по грозота и кичозност. В споменатото вече Кранево се издига петзвезден хотел, облепен и обграден с гипсови афродити и аполони, а стаите навяват асоциации за скъп публичен дом или за евтин холивудски филм. А в подножието му, в гротескно съжителство с плажа, току-що беше открит гигантски покрит зимен стадион със стандартна пързалка и трибуни за многохилядна публика, пред които възникна и олимпийски плувен басейн. За щетите, нанесени на дивата природа, за разкопките, калта и прахоляка посред летния сезон да не говорим… Но кичът и грандоманията също нямат отечество, както знае всеки, който е виждал поне по телевизията кадри от Лас Вегас или пък от китайски увеселителен парк.

С две думи: руските туристи и заселници по българското Черноморие не са някакво зло - те са икономически фактор, който натежава още повече поради близостта на езиците, религията и културата. Местните хора вече добре го знаят и печелят от това. Кой може да има нещо против?

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.