Три варианта за отмъщение на Русия заради ценовия таван на петрола


Три варианта за отмъщение на Русия заради ценовия таван на петрола
Снимка: iStock

22221

От месеци страните от Г-7 и ЕС обсъждат таван на цената на руския петрол, но параметрите на механизма добиха ясен вид едва преди дни. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков няколко пъти вече заяви, че Русия ще отговори на тази санкция, но първо ще анализира подробностите. Вицепремиерът Александър Новак също обеща ответен отговор дори и да се стигне до затварянето на петролни кладенци.

Според руското издание "Ведомости" Москва три варианта за ответен удар. Първият е пълна забрана за доставка на държава, прилагаща механизма, включително и чрез трета страна. Така Москва ще блокира доставките на петрол за държавите от ЕС или Г-7, дори и да опитат да го купят през неутрална държава, посочват източници на "Ведомости". Русия е непреклонна: Спира нефта и газа на страни, поддържащи тавана на цените

Вторият вариант е забрана за доставки по договори, в които е включено условие за таван на цената, независимо от държавата, а третият – определяне на максимална отстъпка на цената на сорта "Уралс" спрямо сорта "Брент". Ако тази отстъпка се увеличи, продажбите ще бъдат забранени. Според "Ведомости" третият вариант е най-малко вероятен, но същевременно няма решение по нито един от останалите, затова и може да има и още предложения, или комбинация от някои от тези. Мерките са дискутирани сред представители на индустрията и висши руски чиновници. Таван върху цената на петрола: Как ще отговори Русия?

В края на миналата седмица страните от ЕС, Г-7 и Австралия се разбраха за таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел. Споровете между тях бяха дали този таван е достатъчно адекватен на фона на производствените разходи на руския петрол (около 20-25 долара за барел) или не.

Анализатори споделят пред Reuters, че в краткосрочен аспект Русия няма да усети негативните ефекти от тавана. Но целта на мярката е и руският петрол да остане на пазара, и приходите на Кремъл да се свият. Още през лятото, когато стана ясно, че Г-7 смята да ограничи цената на руския петрол, опасенията бяха, че Русия ще изтегли количества петрол от пазара, което да доведе до рязко поскъпване на петрола, а така приходите на Кремъл дори можеше да се увеличат. В първите дни от активирането на механизма това не е факт.

Анализи на американското министерство на финансите в предишните месеци сочат, че цената на петрола можеше да се увеличи до 150 долара при влизането в сила на петролното ембарго на ЕС без допълнителни мерки. От Barclays и Rystad Energy пък изчисляват, че суровината може да поскъпне до 200 долара за барел, ако петролните пазари изгубят 3 млн. барела руски петрол на ден. Нови заплахи от Русия заради ценовия таван на руския петрол

Ситуацията на пазарите засега обаче е много различна

Във вторник, 6 декември руският сорт "Уралс" се търгуваше за 56 долара за барел, спрямо малко над 61 долара в края на миналата седмица. Този спад обаче е по-скоро свързан с поевтиняването на водещите сортове петрол на световните пазари – европейският сорт "Брент" се търгуваше под 80 долара за барел за първи път от януари 2022 г. Търговците се съсредоточиха върху опасенията за глобалната икономика, отколкото върху тавана на цената.

При този таван на цената на руския петрол приходите от продажба в руската хазна ще са между 10 млрд. и 15 млрд. долара. Това е нивото отпреди войната в Украйна, изчисляват от Mizuho за Reuters. През юни, когато цената на сорта "Брент" достигна 120 долара за барел, приходите за Москва достигнаха 21 млрд. долара. Путин: Таванът на цената на нефта ще има последствия

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Преди санкциите: Русия загуби 90% от най-големия си европейски петролен пазар

Русия ще изгуби енергийната война със Запада

Танкери с руски петрол може да бъдат изоставени в морето

Може ли България да се справи без руски петрол?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички