Тръмп: Ако Фед не затягаше лихвите, икономическият ни растеж щеше да е 4%


Тръмп: Ако Фед не затягаше лихвите, икономическият ни растеж щеше да е 4%
Снимка: Getty images/Guliver

2072

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да критикува Федералния резерв въпреки рязката промяна в лихвената и парична политика на централната банка, която беше факт на последното заседание, проведено по-рано тази седмица.

Тръмп отбеляза, че ако през последните години председателя на Фед Джером Пауъл и неговите не бяха затягали (повишавали) лихвите, икономиката на САЩ би се увеличила с над 4% през 2018 година.

"Честно казано, ако нямахме някой, който да повишава лихвените проценти и да осъществява "количествено затягане", щяхме да постигнем растеж от над 4% вместо с 3,1%", посочи Доналд Тръмп пред Fox Business Network, предава БНР.

Преди време Министерството на търговията отчете растеж на американската икономика от 2,9% през 2018-а година, като само в рамките на четвъртото тримесечие БВП нарасна с 3,1% на годишна база.

Запитан дали смята, че е повлиял на смяната на политическата позиция на Фед, Тръмп отговори: "Не знам. Надявам се откровено, че не съм повлиял, но това няма значение", след което обаче бързо добави: ""Не ме интересува дали съм повлиял или не".

Повод за тези негови коментари бяха публикуваните в сряда от Фед прогнози за пътя на лихвените проценти, които показаха, че централните банки не са склонни да прибегнат до повишаване на федералната фондова лихва през цялата настояща година. Само три месеца по-рано (на заседанието на Фед през миналия декември) американските централни банкери очакваха две увеличение на лихвите ставки с по 0,25% през 2019 година.

След края на последното си редовно заседание в сряда вечерта Федералният резерв обяви, че от месец май ще забави темпа на намаляване на огромния си финансов баланс и че ще приключи изцяло тази своя програма през септември.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички