Турция e вторият най-голям пазар на втечнен газ в Европа


Турция e вторият най-голям пазар на втечнен газ в Европа
Снимка: Botas

9249

Развитието на инфраструктурата за втечнен природен газ превърна Турция във втория най-голям пазар в Европа и седмият по големина в света. Страната е внесла приблизително 7.7 млрд. куб. метра втечнен природен газ през първите 7 месеца на годината, пише Daily Sabah.

Намалявайки зависимостта си от тръбния газ, Турция внесе 11,3 мрд. куб. метра втечнен газ миналата година, което представлява 22,5% от внесените общо 50,3 млрд. куб. метра газ. От януари до юли тази година внесеният втечнен природен газ в страната достигна рекордните 7,7 млрд. куб. метра, по данни на турския енергиен регулатор.

Значителното разширяване на газовия пазар в страната е огромен успех, а то се дължи главно на втечнения газ, отчита председателят на Асоциацията на дистрибуторите на природен газ в Турция Яшар Арслан. "Турция се нарежда на второ място в света по непрекъснато нарастващото си търсене на енергия и си осигури добре работещ пазар", посочва Арслан.

По думите му моделът, който Турция е въвела в разпределението на природния газ, е станал пример за други страни.

50 млрд. куб метра газ годишно

Турската газова мрежа постоянно се разширява, като в момента е с дължина 140 000 км и има 16 млн. абонати. Доставчиците осигуряват газ на 66 млн. граждани, а годишното газово потребление в Турция се изчислява над 50 млрд. куб. метра.

"Турция е 18-ият най-голям пазар на газ в света и четвърти в Европа", изтъква Арслан. По думите му страната е постигнала почти всички цели, поставени преди 32 години. "Нашите постижения ни принуждават да поставяме нови цели. Следващата цел е да станем център за търговия с газ", посочва той.

Преди около година Турция стартира газова борса, която в момента се използва от все повече брой търговци на синьото гориво. Тази развиваща се платформа предлага и ежедневна референтна цена за пазара на газ.

Търговията на спот пазара на газ достигна рекорден връх от 29 млн. турски лири (5 млн. долара) в края на август, като се търгуваха 2.2 млн. куб. метра природен газ.

Турция затвърждава позициите си на световния енергиен пазар с проекти като Трансанадолския газпопровод (ТАНАП), който ще доставя на страната 6 млрд. куб. метра азерски газ годишно, а останалите 10 млрд. куб. метра са предназначени за Гърция, Албания и Италия. Те ще бъдат доставени по струващия 4,5 млрд. евро Трансадриатически газопровод (ТАП).

Газовите проекти на Турция имат значителен принос за енергийната сигурност. "Турция не само осигурява собствена сигурност на доставките с текущи проекти за природен газ, но и укрепва позициите си, за да се превърне в енергиен център за европейските страни", казва генералният секретар на Международния енергиен форум д-р Сун Сияншенг.

Инфраструктура за втечнен газ

В момента страната управлява 4 терминала за втечнен природен газ – 2 от които са плаващи инсталации за съхранение и регазификация (кораби), а другите 2 са сухопътни съоръжения. Първият е в Мармара Ереглиси и работи с дневен капацитет от 5,9 млн. тона от синьото гориво, като може да изпраща 8 млрд. куб. метра годишно. Другият се намира в индустриалния район Алиага в района на Измир и е с дневен капацитет от 4,4 млн. тона втечнен газ. Годишният му капацитет за регазификация и компресия е 6 млрд. куб. метра.

Първата плаваща инсталация за съхранение и регазификация може да доставя 5,3 млрд. куб. метра газ годишно, като е в състояние да удовлетвори над 12% от годишното търсене на газ в Турция. Вторият има капацитет за съхранение от 263 000 куб. метра и е най-големият в света, като разполага с около 20 млн. куб. метра дневна производствена мощност. Страната подготвя и трета подобна инсталация.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички