Турция стартира изграждането на канал "Истанбул"


Турция стартира изграждането на канал "Истанбул"
Снимка: iStock

7062

Турция стартира с изпълнението на проекта за изграждането на канал „Истанбул“ през юни. Президентът на републиката Тайип Ердоган обяви това пред журналисти след молитва днес, излъчено от канал НТВ, предаде БГНЕС.

"Искаме да започнем изграждането на канал „Истанбул“ със строежа на мостове, които ще пресичат канала. Надявам се, че ще можем да предприемем стъпки по изграждането на един от мостовете, който ще преминава през канала през юни", каза турският лидер. Турция глоби Google с 36.6 млн. долара за нарушаване на конкуренцията

Ердоган съобщи за първи път за канал "Истанбул" през 2011 г., като подчерта, че ще се превърне в нова артерия за корабоплаване в западната част на Истанбул, свързваща Черно с Мраморно море.

Изкуственият воден път гарантира пълна безопасност на корабоплаването. Предполага се, че от там ще могат да преминават около 160 кораба на ден, включително танкери с товароподемност до 300 000 тона.

Планира се по маршрута на канала да бъдат изградени 10 моста, а около бреговете му ще бъде построен град с население 500 000 души, съобщи Анадолската агенция.

Още през 2019 г. президентът заяви, че корабоплаването по канала няма да попада под действието на режима на проливите, залегнал в Конвенцията от Монтрьо, която урежда въпросите с преминаването на търговски и военни кораби през Босфора и Дарданелите.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички