Турция събира на среща големи продавачи и купувачи на газ


Турция събира на среща големи продавачи и купувачи на газ
Снимка: iStock

1716

Турция ще домакинства среща на върха за природен газ на 14-15 февруари в Истанбул, където ще събере страните доставчици на газ и европейските потребители. "Ще съберем заедно страни доставчици от Близкия изток, Средиземноморието, Каспийско море и Средна Азия със страни потребители от Европа", каза турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез, цитиран от Reuters. Турция търси съюзници на Изток, за да изнася газ за Запада

Турция, която има малък добив, но голямо потребление на петрол и газ, е силно зависима от вноса от Русия, Азербайджан и Иран, както и от вноса на втечнен газ от Катар, САЩ, Нигерия и Алжир за своя газ. Турция е все по-жадна за природен газ

През октомври руският президент Владимир Путин предложи да се създаде газов хъб в Турция след експлозии, които повредиха руските газопроводи "Северен поток", минаващи по дъното на Балтийско море. Европа ще получава руски газ главно през "Турски поток"

Някои западни столици изразиха тревога, че турски хъб, включващ руски газ, може да позволи на Москва да маскира износа, който е санкциониран от Запада заради руското нахлуване в Украйна.

Руски и турски експерти вече обсъждат различни аспекти на изграждането на газов хъб в Турция. Енергетиката е "един от най-успешните сектори на руско-турското сътрудничество", което се развива динамично и се основава на диалог на взаимно уважение, каза руският заместник външен министър Олег Сиромолотов в интервю на агенция ТАСС. Русия и Турция бързат да разширят "Турски поток"

Той похвали независимата политика на Ердоган и изрази надежда, че с общи усилия ще бъдат решени проблемите около изграждането на газовия хъб. Турция има инфраструктура и опит в търговията с газ и властите предприемат стъпки, за да бъде тя център, където се определят регионалните референтни цени, каза Дьонмез.

"Нашата цел е да обединим страните доставчици и потребители и да се превърнем в център за търговия с газ, където се определя референтната цена на газа", каза Донмез, малко след като обяви 10-годишна газова сделка с Оман.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Турция е вторият най-голям пазар на втечнен газ в Европа

"Турски поток": Изгоден за Путин, вреден за България

Русия ще изгуби енергийната война със Запада

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички