Турция забрани плащанията с криптовалути


Турция забрани плащанията с криптовалути
Снимка: iStock

3211

Централната банка на Турция забрани използването на криптовалути като bitcoin за разплащания от 30 април. Като причина са изтъкнати рискове, свързани с трансакциите. С тази разпоредба се забраняват трансфери на криптовалута за покупки или услуги.

Институцията посочи редица причини за забраната, включително липса на "механизми за надзор" и "регулация на централния орган" за криптоактивите. Според нея пазарните стойности могат да бъдат "прекалено нестабилни", а цифровите портфейли лесно могат да бъдат откраднати или използвани незаконно и че транзакциите са неотменими. Криптовалутите покориха нов връх

"Доставчиците на платежни услуги не могат да разработват бизнес модели по начин, по който криптоактивите да се използват пряко или непряко при предоставянето на платежни услуги и издаването на електронни пари и не могат да предоставят никакви услуги, свързани с такива бизнес модели", категоричен е новият регламент на Турската централна банка.

Пачичната институция е категорична, че плащанията с крипто активи носят "значителни рискове". "Счита се, че използването при плащания може да причини невъзстановими загуби за страните по транзакциите поради гореспоменатите фактори и те включват елементи, които могат да подкопаят доверието в използваните в момента методи и инструменти при плащанията", се казва в решението на банката.

Санкцията дойде по времето, в което турската лира изгуби от стойността си, а инфлацията в страната остава трайно висока.

Турция не е единствената държава, която взема строги мерки по отношение на цифровите активи. Индия подготвя закон, който забранява криптовалутите и прави търговията или дори държането на активи наказуеми с глоба.

Законопроектът беше включен в правителствения дневен ред през януари, който също споменава планове за създаване на официална цифрова валута, издадена от Резервната банка на Индия. "Законопроектът също така се стреми да забрани всички частни криптовалути в Индия, но позволява някои изключения за насърчаване на основната технология на криптовалутата и нейните употреби", според дневния ред.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички