Туристическият бранш предлага да се въведат ваучери за здраве


Туристическият бранш предлага да се въведат ваучери за здраве
Снимка: БГНЕС

4400

Туристическият бранш настоява да бъде въведен нов тип ваучери, които да се ползват от работниците за възстановяващи здравето почивки, като срещу това фирмите да ползват данъчни облекчения. Идеята е ваучерите за здравна превенция да бъдат добавени към ваучерите за храна.

Предложението бе направено по време на Националния съвет по туризъм, който се проведе в курортния комплекс "Св. св. Константин и Елена". Моделът се прилага успешно в Унгария, където за няколко години вътрешният туризъм е постигнал ръст от над 1 000 процента, съобщи Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на европейската СПА асоциация, предаде БНР.

Според Кацарова, за въвеждането на новия модел не са нужни законови промени, а само изменения в Наредба 7 на Министерството на финансите. По думите ѝ, въвеждането на ваучери за здраве ще раздвижи сериозно вътрешния туризъм, ще има и ефект върху удължената работоспособност на българските работници. "И трето - възможността на българина да ползва здравната си осигуровка и да има възможност да ползва ресурса на нашата страна. Защото програмите на НОИ в момента обхващат едва 45 хиляди души - толкова им е бюджетът. Българите нямат възможност да се възползват от минералните води, от базата, изградена през последните десет години в България и ние в момента я рекламираме на чуждия пазар, а всъщност забравяме отново нашия пазар."

Покритието на ваучерите в унгарския модел обхваща както публичната администрация, така и частния бизнес, уточни Сийка Кацарова.

"За да бъдат мотивирани обаче работодателите да инвестират във вас или в здравна превенция, те получават в Унгария съответните данъчни облекчения. В годишен план един служител на държавната администрация получава ваучер на стойност 800 евро, който той може да ползва за своето здраве - било то за здравословна храна, за рехабилитация или за друг тип превенция, която е включена в тяхната холидей карта, а в частния сектор стойността на ваучер в годишен план е 1 500 евро. Компаниите са мотивирани да предоставят ваучери на служителите си, първо за да ги стимулират да останат на работа при тях и второ, те имат данъчни облекчения в порядъка на 25 процента до 40 процента от стойността на заплатата, която се изплаща през ваучери."

Държавните мъже трябва да бъдат убедени туризмът да бъде фокус в следващия програмен период, смята още Сийка Кацарова. Като други водещи теми за бранша тя очерта националната реклама и проблема с кадрите в туризма.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички