Туроператори и туристически агенти настояват за държавна подкрепа заради COVID-19


Туроператори и туристически агенти настояват за държавна подкрепа заради COVID-19
Снимка: iStock/Guliver

3787

Туроператорите и туристическите агенти  настояват да бъдат включени в плана на правителството за спешна финансова подкрепа, в резултат на спряна дейност от 13 март 2020 г. досега. Това обявиха от сдружение „Обединение Бъдеще за туризма“ (СТТА ОБТ) чрез приета позиция по повод затягането на мерките срещу COVID-19

„Българските туроператори и туристически агенти за пореден път обръщат внимание, че техният бизнес е единственият, който е в ефективен локдаун от март месец насам", посочват в позицията си представителите на сдружението. Те посочват, че спадът в дейността им е над 95% и алармират, че няма бизнес, който да оцелее при обективна невъзможност да функционира вече 9 месеца, без перспектива за рестарт и без да бъде подпомогнат.

Серия въпроси към управляващите отправят чрез позицията си туроператорите и туристическите агенти от сдружението. Ето за какво питат те с надежда туризмът да предизвика управляващите:

- Кога и в какъв размер ще бъде подпомогнат сектора на туроператорите и туристическите агенти?

- От къде да набавят туристическите фирми необходимия финансов ресурс за месечните си разходи за оборотен капитал?

- При условия на „затворен бизнес“ с акт на държавен орган, как анонсираните 439 туроператорски и турагентски фирми/ от общите над 3400/, получили финансиране по европрограми за МСП, ще поддържат мин.3 месечна стопанска дейност, по условия на ОПИК и задължение по сключен административен договор?

- От къде туроператорите и туристическите агенти да осигурят 40% финансов ресурс за своите работници по мярката 60/40, в условия на спряна основна дейност?

- Ще бъдат ли компенсирани самоосигуряващите се управителите на ЕООД, които вече 9 месеца са оставени без всякаква социална и финансова помощ, поради факта, че не попадат в обхвата на програмите на МТСП?

- Бизнес, чиято основна дейност стартира през пролетта на всяка календарна година чрез предоставяне на услуга, която се планира и реализира в период от 3-6 месеца, как ще завърши финансовата си отчетна 2020 година, след 9 месечен спад в дейността от 95%?

- При отрицателен баланс, в края на отчетната финансова година, как ще се осигури оздравяване на фирмите за участие в бъдещи европрограми и финансови проекти, наравно с националния план за възстановяване и устойчивост за 2021-2027?

- Как да осигурим ресурс за компенсиране на нашите клиенти, чийто организирани пътувания за предстоящите коледни празници са вече провалени?

- Ще бъдат ли подпомогнати фирмите, които имат инвестиционни кредити?

„Отговорно заявяваме, че сме единствената страна, членка на ЕС, която не е подпомогнала туроператорите и туристическите агенции“, посочват още в позицията си представителите на сдружението.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички