Търговският дефицит на ЕС се изстреля до исторически висини


Търговският дефицит на ЕС се изстреля до исторически висини
Снимка: iStock

2997

Поскъпването на енергоносителите изстреля търговският дефицит на Европейския съюз до исторически висини. Търговският баланс на ЕС за 2022 година е отрицателен, като отчетеният дефицит възлиза на рекордните 432 млрд. евро. Това е най-големият дефицит, отчита в търговията със стоки в ЕС, откакто статистиката се води от 2002 година насам, става ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат.

Дефицитът се дължи до голяма степен на поскъпването на вноса на енергия, което започна през 2021 година и продължи през по-голямата част от 2022 година.

Тройно увеличение на износа ни за Украйна - главно заради износ на нафта

Скокът на цените провокира и най-големият годишен ръст през последното десетилетие както при вноса на стоки от трети страни (извън ЕС), така и при износа, които записват ръст от съответно 41% и 18% на годишна база.

Вътрешната търговия на ЕС заема централно място във външната търговия със стоки на европейските страни, като делът ѝ варира в зависимост от редица фактори, като исторически връзки и географско местоположение.

23% ръст на българския износ през януари

Най-висок дял на вноса от други страни от ЕС се отчита в Люксембург (90% от общия внос), докато най-висок дял на износа към други страни от ЕС се наблюдава в Чехия (82% от общия износ).

От друга страна най-ниският дял на вноса от други страни от ЕС е отчетен в Ирландия (35% от общия внос), тъй като основният търговски партньор на страната е Великобритания. Най-нисък дял на износа към други страни от ЕС се отчита в Кипър (26% от общия износ).

През 2022 година Нидерландия изпъква с най-високият дял на вноса от трети страни (едва 39% от вноса на страната е от други страни от ЕС), като в същото време 71% от износа ѝ е към други страни от ЕС.

ЕС достави рeĸopдно количество шоколад и бонбони на Pycия пpeз 2022 г.

ЕС успя да отхвърли зависимостта си от внос на руски петрол

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички