Учени посочиха най-опасните места за заразяване с коронавирус


Учени посочиха най-опасните места за заразяване с коронавирус
Снимка: Pixabay

16581

Американски учени определиха кои са рисковите места, на които можем да се заразим с COVID-19. Класирали са опасността от едно до девет. Когато тя е от последна степен – трябва да спазваме усърдно физическа дистанция от 2 метра, да сме с маска и да се дезинфекцираме.

Според учените най-опасни са баровете и спортните стадиони, те са оценени с "9". Кината и театрите са по-малко рискови, оценени са с "6". С "5" е оценен рискът от посещение на търговски център.

С "4" – чакалните в лекарските кабинети и ресторанти на открито. С "1" или най-безопасно е, ако си поръчаме храна онлайн или играем тенис. С оценката на петимата лекари от щата Мичиган са съгласни и родни медици, предава bTV.

Въпреки резултатите – на Националния стадион "Васил Левски" предстои голям мач. От управата на спортното съоръжение уверяват, че ще бъдат взети всички мерки за финала на Купата на България на 1 юли. "Всички, които идват на мача трябва да спазват трите "Д-та" – дисциплина, дезинфекция и дистанция", казва пред телевизията Стефан Капралов, президент на Професионалната футболна лига.

На срещата между ЦСКА и "Локомотив" Пловдив зрителите ще бъдат не 4000, а до 12 000 Те ще сядат не само през място. За по-голяма сигурност феновете, които ще дойдат да гледат мача, ще бъдат разположени през ред. Ще бъдат раздавани и маски на влизане на стадиона.

"Отивате в магазина, отивате в мола – слагате маската, ние казваме, че не е задължително, но е препоръчително. За многократна употреба са, дават се при влизането", допълни Капралов.

Сред местата с най-висок риск от заразяване са тези, на които има големи струпвания на хора – като по трибуните на стадионите или нощните заведения, предупреждава пулмологът д-р Александър Симидчиев.

"Защото там се събират хора, които се възприемат за здрави, а не всички са. Когато се допуснат 12 000 човека – тези хора викат, те отделят голямо количество слюнка. От тези 12 000 поне 30-тина ще бъдат заразени", прогнозира медикът.

"Ако някой отбор вкара гол – какво да направим ние? Надявам се, че хората са разумни и ще пазят не само себе си, а и околните", уточни Капралов.

Освен за трите "Д-та", за "К" – контрола на стадиона, ще се грижат стюардите. Те призовават феновете към дисциплина.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички