Учени разкриха план за превръщането на Марс в Земя


Учени разкриха план за превръщането на Марс в Земя
Снимка: Unplash

20604

Много учени, като например известния физик Стивън Хокинг, но също така и предприемачи като Илон Мъск, предупреждават през последните години, че човечеството трябва да се засели на Марс, ако иска да увеличи шансовете си за оцеляване. MOXIE: На Марс вече ще може да се диша!

Нашата родна планета се намира под различни заплахи - като изменение на климата, ядрена война и астероидни удари, както и за дълъг период от време от драстичен спад на нивата на кислород и разширяване на Слънцето. Заселването на Марс би било началото на нашето развитие като мултипланетарна цивилизация.

Една от първите стъпки в това начинание е изграждане на селище на Марс. В дългосрочен план обаче би било идеално да се трансформира Марс – да се превърне в своеобразна реплика на Земята, която освен водни повърхности, би имала и атмосфера за дишане.

Учените смятат, че ранният Марс отдавна в своето еволюционно минало е загубил плътната атмосфера, богата на вода, или по-голямата част от нея, защото е била "издухана" от слънчевите ветрове и йонизиращи частици. Симулациите, публикувани в края на януари 2021 г. в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, потвърдиха това. Това се е случило, защото ядрото на Марс се е охладило и е загубило функцията на динамото, създадено от магнитния щит. Марс има малки части от оставащо повърхностно магнитно поле, но те се намират в южното полукълбо и не са достатъчно големи, за да защитят планета или колония.

За разлика от Марс, Земята има ядро от разтопено желязо, което се върти и подобно на динамо създава магнитно поле, магнитосфера, щит, който отклонява заредените частици и по този начин предпазва атмосферата от слънчевите ветрове.

За съжаление вътрешността на Марс е по-малка и по-студена и не можем просто да я задействаме, за да създадем магнитосфера. Но има няколко начина за създаване на изкуствено магнитно поле на Марс. Някои идеи как може да се направи това са били предлагани преди и основно включват поставяне на соленоиди или електромагнити на повърхността или в орбита, откъдето те биха могли да създадат някакво основно ниво на защитно магнитно поле.

Ново изследване потвърждава, че това може да работи, но предлага още по-добро решение, предаде БГНЕС.

Според проучването, за добро планетарно магнитно поле, това, от което наистина се нуждаем, е силен поток от заредени частици, или вътре в планетите, или около планетите. Тъй като орбитата на заредените частици е практически невъзможна за достигане в рамките на Марс, остава само вторият вариант. Според авторите на изследването около Марс може да се създаде пръстен от заредени частици с помощта на най-голямата му луна Фобос.

Фобос е по-голям от другите два спътника на Марс и обикаля толкова близо до Червената планета, че обикаля около нея на всеки осем часа. Затова авторите на изследването предлагат повърхността на Фобос да бъде йонизирана, за да се образува плазмен тор по орбитата му. Това от своя страна ще създаде достатъчно силно магнитно поле, за да защити атмосферата на тераформирания Марс. Perseverance изпрати първи научни данни от Марс

Този план е теоретично осъществим, но за неговата реалност трябва да бъдат преодолени значителни инженерни пречки.

Но, както посочват авторите, е важно да започнем да мислим навреме за възможните проблеми, които трябва да бъдат решени, за да сме готови да ги тестваме, когато човечеството започне да населява Марс. Китайската сонда "Тянвън-1" изпрати видео от Марс

„С навлизането на новата ера на изследване на космоса, това е подходящият момент да започнем да мислим за тези нови и смели бъдещи концепции и да започнем да запълваме празнините в стратегическото познание. Освен това, принципите, които се изследват тук, се отнасят и за малки обекти, като пилотирани самолети, космически станции или лунни бази, които биха се възползвали от създаването на защитни мини-магнитосфери“, пишат авторите във въведението.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички