Учителите ще получават годишен бонус за постигнати резултати


Учителите ще получават годишен бонус за постигнати резултати
Снимка: БГНЕС

14716

Един път годишно учителите ще получават допълнително възнаграждение за постигнати резултати, гласи предложение за изменение на Наредба 4 от 20.04.2017 г. за нормиране и заплащане на труда, внесено от министъра на образованието Красимир Вълчев за обсъждане преди гласуването му от Министерски съвет.

Промяната е необходима поради нееднозначното тълкуване на характера на възнаграждението за постигнати резултати от труда и се налага във връзка с определянето на месечния осигурителен доход на лицата - пояснява министърът в мотивите си.

Учителите подлежат на оценяване от директора или от комисия, в зависимост от броя на педагозите в образователната институция, като показателите са: планиране, организация и провеждане на образователно-възпитателния процес (14 т.); използване на интерактивни методи, иновации и ИКТ (8 т.); работа в екип за създаване на подходяща образователно-възпитателна среда (комуникация с педагогическия съветник, психолога, участие в комисии и др.) (8 т.); работа с деца и ученици, в т. ч. застрашени от отпадане; в риск; в мултикултурна среда; със специални образователни потребности и/или хронични заболявания и др. (8 т.); работа с деца и ученици за участие и заемане на призови места в общински, областни, регионални, национални и международни състезания, конкурси и олимпиади (7 т.); работа с родителите (6 т.); работа с деца и ученици в занимания по интереси (7 т.); работа в методически обединения и подпомагане на новоназначени учители (7 т.); разработване и реализиране на проекти (5 т.); получени професионални отличия и награди през оценявания период и други избрани от институцията показатели (30 т.). Общият брой точки е 100.

Размерът на допълнителното възнаграждение е пропорционален на получения брой точки спрямо общия брой точки на педагогическите специалисти, а конкретните размери определя със заповед директорът.

В проектонаредбата за изменение на Наредба №4 е заложено и увеличението на заплатите на педагозите от 1 януари 2020 г. с не по-малко от 17%, като за целта са необходими 360 млн. лева. От януари минималната основна заплата на учител, възпитател, логопед, психолог, педагогически съветник, корепетитор, хореограф, треньор по вид спорт, рехабилитатор на слуха и говора, ръководител на направление ИКТ се повишава от сегашните 920 лв. на 1085 лв.

За старши учителите/възпитателите тя се увеличава от 955 лв. на 1120 лв. Главните учители/възпитатели ще започват с минимално основно възнаграждение 1176 лв. при сегашно 1005 лв. Стартовата заплата за зам.-директорите се повишава от 1065 на 1246 лв., а за директорите - от 1140 на 1334 лв.

Увеличенията бяха заложени в анекс към Колективния трудов договор, подписан през ноември от Министерството на образованието и науката и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички