Украински хакери откраднали 2,5 млрд. долара от банки в Европа и САЩ


Украински хакери откраднали 2,5 млрд. долара от банки в Европа и САЩ
Снимка: iStock/Guliver

3260

Група хакери от Украйна са нанесли щети на европейски и американски банки в размер на около 2,5 млрд. долара, съобщи офисът на главния прокурор на Украйна. Хакери източиха данните на 533 млн. души от Facebook

"В резултат на международна спецоперация беше разкрита група хакери, извършили масивна намеса в работата на сървъри на частни и публични банкови институции във Великобритания, Германия, Австрия, Швейцария, Холандия, Литва и САЩ. Действията на нападателите са нанесли щети на различни банки в размер на около 2,5 млрд. долара", се казва в изявление, цитирано от ТАСС.

В операцията са участвали служители на Евроджъст, Европол, както и на американските и германските правоприлагащи органи.

Хакерите действали на територията на Харков и Харковска област от 2014 г. Те са използвали злонамерен софтуер, т.нар. "банков троянски кон", предназначен за кражба на лични данни, пароли, данни за вход и данни за плащане.

"По време на обиските е намерено и иззето компютърно и сървърно оборудване, с помощта на което хакерите са извършвали незаконни дейности. Сега се събират доказателства за повдигане на обвинения срещу редица лица, замесени в извършването на престъпленията", добавят от офиса на главния прокурор.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички