Умопомрачително: Продадоха ретро модел на Mercedes-Benz за 142 милиона долара


Умопомрачително: Продадоха ретро модел на Mercedes-Benz за 142 милиона долара
Снимка: Mercedes-Benz

15097

Колекционерските автомобили винаги са имали притегателна сила за най-заможните хора. Историческата им стойност, ограничена бройка и любопитна съдба ги превръщат в обект на особен интерес, а богаташите са готови да похарчат цяло състояние, за да ги имат.

Изключително рядък състезателен автомобил Mercedes-Benz беше продаден на таен търг за рекордните 142 милиона долара, което го превръща в най-скъпия автомобил, продаван някога. Аукционната къща Sotheby's е продала на търг Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe от 1955 г. за 135 милиона евро, или около 142 милиона долара. Сделката счупи с повече от 95 милиона долара предишния рекорд за най-скъп автомобил, продаден на търг. Тя надминава двойно и досегашния рекорд от 70 милиона долара за кола, продадена в частна сделка, пише CNBC.

Продажбата се е състояла на 5 май на таен и изключително необичаен търг в музея на Mercedes-Benz в Щутгарт, Германия. Там са били поканени да участват само избрани колекционери и клиенти на германската компания. "Искахме с едно-единствено действие да демонстрираме силата на марката Mercedes", казва в интервю за Bloomberg председателят на Mercedes-Benz Ола Калениус.

Калениус отказва да разкрие победителя в търга, в който е имало около дузина поканени участници в музея. Множество дългогодишни колекционери на Mercedes-Benz от Швейцария, Италия, Англия и Америка бяха обявени за възможни купувачи на автомобила, който никога досега не е бил частна собственост. Шефът на Mercedes обаче е много доволен от резултата – сума, която изпрати марката "на различна планета" от големия конкурент Ferrari.

Печелившата оферта е направена от британския колекционер на автомобили, съветник и дилър Саймън Кидстън от името на анонимен клиент. В продължение на 18 месеца той лобираше пред борда на Mercedes-Benz да разрешат продажбата на редкия автомобил.

"Тази кола си струва 100% това, за което е продадена – и някои хора биха ви казали, че дори тази цифра е ниска. Никой никога не е предполагал, че Mercedes ще я продаде", казва Стивън Серио, автомобилен брокер, който доставя редки автомобили на изключително богати клиенти.

Безумно рядък и ценен

Умопомрачителната цена на SLR Uhlenhaut Coupe се дължи на факта, че е изключително рядък и значението му за историята на произхода на марката Mercedes. Потомък на т. нар. "сребърни стрели", които доминират в автомобилните състезания през 30-те години на миналия век, моделът 300 SLR е базиран на успешния W 196 R Grand Prix на Mercedes, с който великият аржентински пилот Хуан Мануел Фанджо става два пъти световен шампион във Формула 1 през 50-те. Но 300 SLR има по-голям, 3-литров двигател и може да достигне 290 км/ч, което го превръща в най-бързата кола на своето време. Терминът SLR най-добре разкрива предназначението му – лека, спортна, състезателна кола.

300 SLR Uhlenhaut Coupe е изключително ексклузивен – съществуват само два специални прототипа, произведени през 1955 г., което го превръща в един от най-ценните автомобили в историята. Прекрасната спортна кола е проектирана от състезателния отдел на Mercedes и е кръстена на легендарния главен инженер и дизайнер Рудолф Уленхаут – човекът, измислил най-успешните и емблематични спортни модели на компанията и вероятно най-гениалният инженер в историята на Mercedes. Уленхаут (на снимката отдолу) толкова много е харесвал спортния автомобил, че го е карал известно време като служебна кола. Mercedes-Benz извади втория екземпляр директно от музея на компанията.

Класическият автомобил е истинско произведение на изкуството – откроява се със страхотен дизайн – елегантно спортно купе с форма на стрела, свръхлека каросерия от магнезиева сплав и емблематични врати, имитиращи крила на чайка. Отличават се и двата алуминиеви ауспуха, които са поставени от дясната страна на купето, вместо на гърба на колата.

Mercedes-Benz притежава и двата автомобила 300 SLR, а продажбата изненада колекционерите и експертите. "Причината за високата цена би била просто, че тези коли никога не се продават", казва пред Hagerty Insider Карл Лудвигсен – познавач на Mercedes-Benz, написал книга за състезателните успехи на марката през 50-те. Той приема търга за "огромна сензация".

"Никой никога не е предполагал, че тази кола някога ще бъде предложена за продажба, така че беше абсолютна чест Mercedes-Benz да поиска от Sotheby's да проведе търга", признава Питър Уолман, ръководител на Sotheby's за Обединеното кралство, Европа, Близкия изток и Африка.

Автомобилът ще бъде наличен за показване при специални поводи, понякога с второто SLR Coupe в музея на Mercedes в Щутгарт, което е било сред условията за продажбата. Новият собственик ще има право да го кара. Германската компания смята да дари получените приходи за създаване на фонд за стипендии и образователни изследвания в сферата на околната среда и декарбонизацията.

Борба със стар съперник

Освен огромната реклама, продажбата дава увереност на Mercedes, че може да се конкурира със стария съперник от Формула 1 – Ferrari. След 8-годишна доминация на Mercedes на пистите, като пилотът на тима Люис Хамилтън изравни историческия рекорд за индивидуални победи във Формула 1, Ferrari си върна превъзходството тази година и в момента води в класирането на Гран При за 2022 г. "Все още не сме намерили нашия най-силен момент; работим върху това", признава Калениус.

Досега рекордът за най-скъп автомобил продаден на аукцион държеше Ferrari 250 GTO от 1962 г., изтъгуван от Sotheby's за 48,5 милиона долара през 2018 г., 2 години по-рано Ferrari 335 Sport Scaglietti от 1957 г. беше продадено за 35,7 милиона долара. Ferrari GTO от 1963 г. пък беше продаден частно през 2018 г. за 70 милиона долара.

Макар че успокоява нараненото его на една велика марка и поставя напълно нов стандарт за цената на това, което някои колекционери наричат част от архитектурната история, продажбата на Uhlenhaut Coupe не може да повлияе на разнообразието и стойността на колекционерските автомобили Ferrari, казва брокерът на богатите Стивън Серио.

Италианската марка има множество модели, продадени за 7- и 8-цифрени суми. "Можете да преброите с две ръце колко Мерцедеса струват колкото Ferrari", призовава експертът. Но Mercedes винаги ще може да се похвали с тази огромна продажба и този рекорд едва ли някога ще бъде подобрен. Няма шанс, признава Серио.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички