Унгария ще продължи да купува руски газ


Унгария ще продължи да купува руски газ
Снимка: iStock/Guliver

2146

През 2020 г. Унгария ще получава руски газ, дори ако Москва и Киев не сключат до края на тази година споразумение за транзитните доставки на „синьо гориво“ за ЕС. Това заяви унгарският министър на външните работи и външноикономическите връзки Петер Сийярто след преговори с председателя на ЕС на „Газпром“ Алексей Милер, предава БГНЕС.

„Въпросът за енергийна сигурност има също така геополитическо значение, защото срокът на действие на транзитния договор между Русия и Украйна изтича в края на тази година и нов договор за момента не е подписан. Това означава, че лесно може да възникне ситуация, при която Русия повече няма да доставя газ в Европа през Украйна“, посочи Сийярто.

„Ние трябва да се подготвим за това, защото винаги трябва да сме готови с най-лошия сценарий при планирането на мерките за безопасното снабдяване с енергийни ресурси“, добави той. Сийярто уточни, че Будапеща може да купува част от природния газ през Австрия. Унгарският външен министър каза още, че хранилищата в неговата страна имат капацитет да приемат 6,3 милиарда куб.м. газ.

Сийярто подчерта, че в дългосрочна перспектива Будапеща ще разчита на мощностите на „Турски поток“, който „Газпром“ строи заедно с България и Сърбия.

Строителството на „Турски поток“ ще завърши до края на тази година. Първата отсечка на тръбата вече е готова и тя ще доставя газ директно на Турция, а втората е планирана за страните от Централна Европа и Балканите. Всяка една е с капацитет по 15,75 милиарда куб.м.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички