Унгарската MOL прави отстъпки, за да купи бензиностанциите на OMV в Словения


Унгарската MOL прави отстъпки, за да купи бензиностанциите на OMV в Словения
Снимка: iStock

5905

Унгарската петролна и газова компания MOL обмисля продажбата на някои от своите 53 бензиностанции в Словения, за да получи одобрението на Европейската комисия за закупуването на местното звено на австрийската OMV, съобщиха словенските медии.

"MOL не изключва възможна продажба на някои от своите активи като част от сделката и ще информира обществеността съответно за всички важни събития. Процесът все още продължава, така че не можем да разкрием по-подробна информация", казват източници от MOL пред словенския всекидневник "Дневник".

Поглъщането ще бъде от полза за конкурентоспособността и клиентите на словенския пазар, тъй като ще създаде по-силна конкуренция за пазарния лидер PETROL Group, предава SeeNews.

През юни 2022 година Европейската комисия започна подробно разследване на придобиването на OMV Словения от MOL. Комисията трябваше да оповести публично решението си до 28 октомври, но реши да го отложи поради опасения, че сливането на третия и втория по големина търговец на дребно на горива в Словения ще създаде ново дружество, което притежава много голям дял от местния пазар, съобщи словениския "Дневник". OMV напуска Словения, продавайки филиала си без горивото

MOL, който е най-големият акционер в хърватската нефтена и газова група INA, разкри споразумение през 2021 година за закупуване на 92,25% дял в OMV Словения на стойност на предприятието от 346 милиона евро. INA, която по това време притежаваше 7,75% от OMV Словения, ще увеличи дела си до 33% след сделката. OMV Словения управлява 119 бензиностанции под марките OMV, OMV Viva, Diskont, Avanti и EuroTruck и също така е активна в доставките на едро на моторни горива, мазут и битум.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Балканска страна не пуска неваксинирани в бензиностанциите

След тавана на цените: Унгарците зареждат по-евтино гориво в съседни страни

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички