Управителят на БНБ: Очертава се опасност от кредитен риск и влошаване на балансите на банките


Управителят на БНБ: Очертава се опасност от кредитен риск и влошаване на балансите на банките
Снимка: БГНЕС

8752

"Перспективата за продължаващи негативни развития в икономиката е основание да очакваме материализиране на кредитен риск и влошаване на качеството на активи в балансите на банките". Това посочва управителят на БНБ Димитър Радев в своя обзор на банковата 2020-та и очертаващите се перспективи, публикуван в навечерието на празника на банкерите – 6 декември в бюлетина на Асоциацията на банките в България.

По думите му, очертава се висока вероятност за обръщане на наблюдаваната през последните няколко години тенденция на спад в размера и дела на необслужваните експозиции. "Изтичането на крайния срок на мораториума за отсрочване на задължения по банкови кредити също може да бъде последвано от повишаване на необслужваните експозиции", предупреждава той.

Банковият сектор "влезе" в кризата с добра капиталова адекватност и ликвидност и още от началото на кризата се стреми да генерира решения, а не проблеми, отбелязва управителят на БНБ и коментира предприетите мерки и постигнатия ефект. "До момента се справяме успешно с изпълнението както на извънредните, породени от пандемията, така и на стратегическите задачи пред банковия сектор", заключава той.

Във връзка с изпитанията, свързани с втората вълна на интензивно разпространение на COVID-19 и новата фаза на ограничителни мерки, Радев уверява, че БНБ текущо анализира ситуацията и отчита възможния сценарий на изостряне на икономическата криза и свързано с това съществено влошаване на кредитните портфейли. Той очертава и рамка за действие в краткосрочен план, като сред опорните позиции посочва продължаване на приетите по-рано антикризисни мерки толкова дълго, колкото е необходимо, включително по отношение на дивидентите, рисковите експозиции и антицикличния капиталов буфер, както и поддържане на високите изисквания за капитал и ликвидност.

"Много е важно в трудната среда, в която се намираме и силно ангажирани с антикризисните мерки, да не губим стратегическия си фокус, а той е насочен към успешното продължаване и финализиране на проекта, който започнахме преди няколко години за присъединяване на страната към еврозоната", подчертава управителят на БНБ.

"Междувременно, отбелязва той - поддържането на капацитета на банковия сектор за непрекъсваемост на кредитната дейност ще бъде нашият съвместен принос за подкрепа на всеки отделен банков клиент и на икономиката на страната". Димитър Радев  посочва още, че "както и през най-трудните фази на кризата, банковият сектор следва да може да поеме ролята на опора като източник на кредитен ресурс и в последващия период на възстановяване и растеж".

Пълният текст на публикацията на управителя на БНБ, можете да прочетете ТУК.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички