Управляващи и опозиция обсъждат вота на недоверие в отсъствието на Борисов


Управляващи и опозиция обсъждат вота на недоверие в отсъствието на Борисов
Снимка: БГНЕС

2417

В парламента започнаха дебатите по третия вот на недоверие към правителството, внесен от "БСП за България".

Традиционно се започна с напрежение и размяна на реплики между управляващи и опозиция. От БСП се разгневиха, че премиерът Бойко Борисов и ресорният вицепремиер Валери Симеонов не присъстват в пленарна зала.

"Нормално ли е премиерът Борисов и ресорният вицепремиер Валери Симеонов да не присъстват в залата. От самото начало започвате да неглижирате този инструмент, какъвто е вота. Още повече, че гражданите очакват този, който ръководи държавата, да ти каже тежката дума по темата за здравеопазването", заяви Георги Гьоков от левицата.

В отговор председателят на парламента Цвета Караянчева обясни, че е разговаряла с премиера, но той е в Брюксел. "Вярвам, че той духом е с нас", каза тя. 

"Червените" заявиха, че се противопоставя на намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин.

Вотът беше внесен в понеделник и е заради провал в политиката в здравеопазването. В мотивите, които са подписани от всичките 79 народни представители на левицата, се посочва, че състоянието на сектора е катастрофално и вместо да решава проблемите, правителството предлага българите да бъдат натоварени със здравна застраховка от 12 лева на месец.

Лидерът на "червените" Корнелия Нинова заяви в началото на дебатите, че стотици хиляди български граждани не могат да се лекуват  или защото нямат достъп до лекар и болница, или защото нямат пари да си доплатят лечението.

"Други стотици хиляди, които са изрядни платци на здравните си осигуровки, когато отидат да се лекуват, трябва да доплащат, което е противоконституционно. И въпросът с кадрите е катастрофален. Най-неизрядният платец в държавата - на здравни осигуровки - е правителството", добави тя.

Стана ясно, че самият вот на недоверие ще бъде гласуван на 24 октомври, сряда.

Още подробности за дебатите прочетете в Actualno.com.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички