В Долината на розите избират оръжейните заводи вместо розобера


В Долината на розите избират оръжейните заводи вместо розобера
Снимка: iStock

7465

Тазгодишният розобер стартира преди седмица, текат и успоредните официални чествания в Розовата долина. Далеч от тържествата обаче положението е тежко - работната ръка не достига, а изкупната цена е ниска. Особено драматичен е проблемът с липсата на берачи. Обявиха колко ще са парите за рози за тази година

Нормално е да липсват желаещи - надникът е нисък (около лев и нещо за килограм в момента), работата е тежка (в калта на полето в диапазона 4-9 часа сутринта), а общото заплащане е едва 200-300 лв. (няма как да е повече, тъй като брането отнема само месец), пише вестник "Сега". 12 000 евро за килограм розово масло

Целият този проблем е стар и поставя в риск сектора, тъй като розоберът е изцяло ръчен процес. Работата в чужбина, а и каквато и да е по-дългосрочна заетост са предпочитани от хората. Положението обикновено е спасявано някак от роми, извозвани от далечни селища.

Но се усложнява неимоверно, когато оръжейните заводи из долината работят. А както е известно, в момента те са максимално натоварени. В района се търси работна ръка за производство на оръжие и малко хора биха се занимавали с бране на рози.

В началото на месеца военният завод "Арсенал" обяви, че търси 300 работници с технически умения. Офертата е примамлива, тъй като включва и сериозни социални придобивки: месечни бонуси за Великден и Коледа, ваучери за храна, безплатна почивка на море в почивната база на дружеството, детска градина за децата на служителите, плащане на наема на висококвалифицирани кадри и др. Ваучери по 200 лева за Великден и по-високи заплати в завод "Арсенал"

В Карловско в момента на берачите се дава 1.20 - 1.30 лв. за килограм. Производителите пък продават стоката на преработвателите за около 2.50 лв. Те се чувстват притиснати и заплашват, че ако продължава така, секторът, с който България се гордее, ще бъде ликвидиран.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Турска компания планира завод за 11 милиона лева край Стара Загора

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички