В Германия: Средната класа се топи, бедните са все повече


В Германия: Средната класа се топи, бедните са все повече
Снимка: iStock

11350

Средната класа в Германия се топи. Особено застрашени от изпадане в по-ниския слой на обществото са например семействата с двама възрастни и две деца с месечен доход между 3000 и 4000 евро, разказва Deutsche Welle.

Да изпаднеш от средното съсловие в долната прослойка на обществото – през последните години доста германци преживяха този кошмар. Според ново изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), проведено съвместно с германската фондация "Бертелсман", все повече германци изпадат в бедност. През 1995 г. 70% от хората в Германия са принадлежали към групата граждани със средни доходи, а през 2018 г. към тази група са спадали едва 64%. Кой колко получава в Германия

Трудно е, ако печелиш под 2000 евро на месец

Особено тежко засегнат от социалната деградация е най-долният слой на средната класа, където доходите и без това вече са ниски. Става дума за семейства с двама възрастни и две деца, където доходите са между 3000 и 4000 евро нето. Или за живеещи самостоятелно лица с нетни доходи между 1500 и 2000 евро месечно. С колко пари живеят домакинствата в Германия?

Авторите на изследването констатират тревожния факт, че в периода 2014-2017 г. всеки пети човек в Германия на възраст между 18 и 64 години е пропаднал до най-ниския слой на обществото – и вече е беден или заплашен от бедност. Има признаци, че пандемията допълнително ускорява тази тенденция. Защото от началото на 2020 г. насам доста хора със средни доходи изгубиха работните си места. Германия повишава значително минималната заплата

Ако погледнем сравнителните международни данни от изследването на ОИСР, ще установим, че само в три държави средната класа се топи по-бързо, отколкото в Германия: в Швеция, Финландия и Люксембург. В Германия обаче особено застрашени са младите хора, чийто дял сред получаващите средни доходи намалява доста по-бързо. Преди 40-50 години младите хора в Германия много по-лесно се добираха до средната класа, отколкото днес. 3000 евро заплата в Германия - много или малко са?

В това отношение все по-важна роля играе образованието. През последните години особено отчетливо спада делът на младите хора със средно или по-ниско образование, които успяват да се доберат до средни доходи. "Изоставането в образованието, предизвикано от пандемията, спешно трябва да се навакса, защото иначе за много млади хора достъпът до средната класа ще бъде допълнително затруднен", предупреждават авторите на изследването.

Но има и други причини за топенето на средната класа. Една от основните е твърде ниското заплащане в редица сектори. Днес 1/6 от хората, живеещи в домакинство със средни доходи, работи в сегмента на най-ниското заплащане. При хората от най-ниския социално-икономически слой на обществото това е още по-често срещано. А на всичкото отгоре от сегмента с най-ниско заплащане много по-трудно се прескача в по-добре платени професии, предупреждават авторите на проучването. Когато парите не стигат: как живеят бедните пенсионери в Германия

"Да подобрим трудовите условия за жените"

ОИСР и фондация "Бертелсман" са категорични, че средната класа има нужда от сериозна подкрепа. За да се постигне тази цел, трябва да се премахнат някои бариери на трудовия пазар, призовават изследователите. Така например хората, които работят на намалено работно време, трябва да получават повече шансове за придобиване на допълнителна квалификация.

Освен това е много важно да се подобри качеството на работните позиции, на които са заети предимно жени, както и подходът към самите работнички. В професиите, където работят основно жени – например болногледачки, санитарки – на всяка цена трябва да се вдигнат възнагражденията, категорични са експертите.

Те подчертават, че днес работят повече жени, отколкото преди. Но в повечето случаи – по-малко часове седмично, а и често на позиции, които изискват по-ниска квалификация от тази, която притежават. Авторите на проучването заключават: "Ако искаме да подсилим средната класа, непременно трябва да подобрим трудовите условия за жените".

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички