В името на финансовата свобода: Шефовете на Zoom, Intel, Alphabet и Apple намалиха заплатите си


В името на финансовата свобода: Шефовете на Zoom, Intel, Alphabet и Apple намалиха заплатите си
Снимка: iStock/Guliver

3401

Край на високите заплати. Направи го директорът на Apple Тим Кук, на Intel Пат Гелсингер, както и председателят на компанията майка на Google Alphabet Сундар Пичай. И тримата обявиха, че ще се откажат от голяма част от многомилионните си заплати, за да дадат на компаниите си повече финансова свобода. Високата инфлация и заплахата от рецесия се отразяват негативно на американската технологична индустрия, която е свикнала да има успех. Сега обаче следва болезнено отрезвяване, пише в свой анализ n-tv. Как три технологични гиганта пострадаха от икономическата криза?

Много компании предприемат съкращения в подготовка за по-тежки години. Според уебсайта Layoffs.fyi от началото на 2023 година са уволнени над 55 000 технологични служители, включително 12 000 в компанията майка на Google Alphabet, 10 000 в Microsoft и 11 000 в компанията майка на Facebook Meta. За да смекчат ситуацията, директорите на някои технологични гиганти реагираха.

След разочароващите резултати за последното тримесечие по-рано този месец ръководителят на Intel Пат Гелсингер обяви, че ще се откаже от 25% от основната си заплата, за да свие разходите и да избегне съкращения. Другите ръководители в групата ще получат съкращения със средно между 5% и 15%. Голям производител на чипове оряза заплатите на шефове и служители

"Промените целят да подпомогнат инвестициите и работната сила", цитира порталът Business Insider говорител на Microsoft. Компанията тази година планира да съкрати разходите си с 3 млрд. долара. А през октомври 2022 г. Bloomberg прогнозира, че хиляди служители може да останат без работа.

В началото на февруари ръководителят на Alphabet Сундар Пичай също обяви, че висшите ръководители на компанията майка Google ще трябва да приемат "значително намаление на годишния си бонус". Той не съобщи с колко и за колко време ще продължи то. Малко преди това компанията съкрати около 12 000 служители, или 6% от работната си сила.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук също свива разходите. Той обаче започва със собствената си заплата. Според документите, подадени в Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC), той доброволно се отказва от 40% през 2023 г. – което все пак му оставя годишна заплата от 49 млн. долара. Колко обаче ще получи Кук през 2023 г., зависи и от пакета му от акции. "Въпреки разочароващите данни групата искам да се въздържа от уволнения засега. Гледам на съкращенията като крайна мярка. Никога не можеш да кажеш никога. Искаме да контролираме разходите по други начини, доколкото е възможно", цитира думите му Wall Street Journal. Apple намалява драстично заплатата на шефа си

Последната компания, засегната от тази негативна тенденция, е Zoom. Услугата за видеоконферентни разговори обяви значителни съкращения на работни места заради несигурната икономическа ситуация. "Взехме трудното, но необходимо решение да намалим екипа си с около 15%", заяви главният изпълнителен директор Ерик Юан в блога и пред служителите си. Около 1300 служители трябва да напуснат технологичната компания. Юан също обяви намаляване на заплатите и отмяна на бонусите за висшия мениджмънт.

Самият той ще намали заплатата си с 98% през следващата финансова година. Основателят на базираната в Сан Хосе, Калифорния компания, заяви, че основната му заплата, която за 2022 г. е била 301 731 долара, ще бъде намалена с 98% и ще се откаже от корпоративен бонус за тази финансова година. Общото му възнаграждение за фискалната 2022 г. е било 1,1 млн. долара, според подаденото през май 2022 г. регулаторно заявление. Останалите мениджъри ще получат 20% намаление на основните си заплати. 

Европа е следващата

Като правило технологичните компании оправдават решенията за съкращения с това, че са се разраснали много бързо през пандемията и са наели много хора. Посочват се и опасностите от инфлация и рецесия. "Масовите съкращения не са преувеличена опасност. Много компании трябва да правят икономии. Причината е комбинация от разходи и перспективи", смята Марен Фрайберг от консултантската компания за човешки ресурси Dwight Cribb в интервю за германския Capital. Тя не смята, че европейските компании ще се отърват леко. Вълната ще продължи да ги залива, Европа просто изостава.

SAP е първата известна европейска технологична компания, която масово съкращава служители. Тази вълна достигна и до пазарния лидер сред услугите за стрийминг на музика Spotify, който обяви, че ще освободи около 6% от служителите си. Базираният в Швеция доставчик планира да съкрати около 600 служители. При последното преброяване на служителите на компанията в света, те са били малко под 10 000, показва последният ѝ годишен доклад. "Мисля, че ще има още. Но това зависи и от промените в макросредата. И особено в Европа това зависи от войната в Украйна", посочва Фрайберг. Пореден технологичен гигант предприема съкращения

Въпреки това Олаф Грот, професор по икономика в Американския университет в Бъркли, не вижда основания за безпокойство. По думите му пандемията е предизвикала мегабум. "Доставчиците на цифрови услуги доста бързо поеха тази вълна", споделя той в интервю за Deutschlandfunk. Да се говори за голяма криза обаче той смята за преувеличено. Компании като Alphabet, Apple, Meta или Amazon имат парични резерви за милиарди и още реализират високи печалби. Amazon измести Apple и вече е най-ценната марка в света

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Подготовка за кризата: Технологичните компании съкращават хиляди служители

Meta и Apple отпаднаха от топ 100 на най-добрите места за работа

Amazon с най-голямото съкращение на работници в историята на компанията

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички