В Италия ще се ходи на работа само срещу COVID сертификат


В Италия ще се ходи на работа само срещу COVID сертификат
Снимка: iStock

7520

От 15 октомври всеки, работещ в обществени или частни компании и институции в Италия, трябва да притежава COVID сертификат. Това е една от най-строгите мерки за контрол, въвеждани в света. Една от най-пострадалите от пандемията държави (над 130 000 починали от началото) ще изисква работещите да докажат, че са ваксинирани, имат актуален отрицателен PCR тест или се възстановяват след заразяване.

На всеки, който не изпълни изискването, въведено от правителството на премиера Марио Драги, се спира заплатата след 5 дни. Работното му място се запазва, но ще бъде изведен в принудителен неплатен отпуск.

Отказалите да изпълнят правителственото постановление и продължаващи да ходят на работа са застрашени от глоби между 600 и 1500 евро. За работодателите им санкцията е между 400 и 1000 евро.

"Нищо подобно не е правено досега в Европа, ние заставаме начело в света", заяви Ренато Брунета, министър на обществената администрация. По думите му правителството очаква "огромно" ускоряване на ваксинирането само заради постановлението и дори не е изключено търсеният ефект да бъде постигнат, преди то да влезе в сила.

През лятото италианските власти направиха сертификатите задължителни за редица услуги и дейности. От началото август хората са длъжни да представят зеления пропуск, за да имат достъп до спортни зали, плувни басейни, стадиони, музеи, спа центрове, казина, кина, театри и до закритите части на ресторантите и баровете в страната.

Сертификатът е задължителен за всички, които използват междуградски влакове и автобуси или вътрешни полети, както и за учители, на служители в чистотата и кетъринг компании, както и на външни работници в медицинския сектор. От април, 2021 г., е задължително да си ваксиниран срещу коронавирус, ако работиш пряко в здравеопазването, включително в аптеки.

"Правителството е готово да ускори прилагането на "зеления паспорт"... не само в публичния сектор, но и частния", увери ден по-рано министърът по регионалните въпроси Мариястела Джелмини.

Малко над 40 милиона души са напълно ваксинирани срещу коронавируса в Италия, което приблизително се равнява на 75% от населението на възраст над 12 години. Правителството се надява да увеличи това число с още 4 милиона. "Само чрез имунизиране на по-голямата част от населението можем да запазим предаването на вируса под контрол. Ваксината е единственото оръжие срещу Covid, което имаме (засега)", каза Джелмини пред радио RAI.

Почти всички настанени в италианските болници заради COVID-19 са неваксинирани. Доклад на здравната агенция Gimbe от четвъртък твърди, че благодарение на ваксинирането смъртните случаи в Италия са намалели с 96.7%, хоспитализациите – с 93.4%, а настаняванията в интензивни отделения – с 95.7%.

Първи в Европа

Никоя държава от ЕС не е въвеждала задължителен COVID сертификат, който бе замислен за улеснение при пътуване в други държави от съюза, но бързо се превърна и в средство за достъп до места с повече хора като ресторанти, фитнес зали, музеи, кина и т.н. На кафе или ресторант в Гърция: Само с ваксина или отрицателен тест

В Италия напоследък има откъслечни протестни заради растящия натиск всички да се ваксинират, но повечето партии и организации на работодателите подкрепят кампанията като опит да се спре със затварянето на бизнеса им, обяснява Reuters. Профсъюзите са на малко по-различно мнение и предлагат на служителите, отказващи ваксини, да се раздават безплатни тестове, за да продължат да ходят на работа. Правителството отхвърли идеята, но заяви, че може да ограничи за такава цел цената на тестовете до 15 евро.

От месец март насам е в сила задължение всички медици да се ваксинират. До днес са спрени от работа 728 лекари, съобщи вчера сдружението им. Не е ясно колко медицински сестри или санитари са отказали да се ваксинират. Подобна мярка влезе в сила в сряда във Франция и на около 3000 неваксинирани медици е забранено да ходят на работа.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички