В какво състояние се намира eSports индустрията? Кои са пазарите с най-висок потенциал?


В какво състояние се намира eSports индустрията? Кои са пазарите с най-висок потенциал?
Снимка: iStock/Guliver

2245

Електронните спортове продължават своя по-сериозен възход и ако трябва да бъдем честни, все повече потребители обръщат внимание на тази дисциплина. Анализаторите също са категорични в бъдещото развитие, макар и редица спортни запалянковци все още да разглеждат малко съмнително новата секция, около половин милиард други фенове без никакви проблеми се впускат в тази авантюра и установяват, че понякога е доста забавно да се замени строгия тон на вече наложените дисциплини. Оказва се, че ако говорим за потенциал на електронните спортове - известни още като eSports - трябва да се подготвим скоро за милиарди, а някои от най-добрите играчи вече се превърнаха в милионери.

Трябва да признаваме и още една много важна подробност, все повече спортни почитатели са готови да направят и спортни прогнози на електронен спорт. По-важният въпрос е къде да ги открием? Ако разгледаме анализа и стъпките за правене на регистрация в Бет365 ще открием, че този бранд предоставя богата гама от електронни спортове, а те в това отношение не са никак малко. Реномираните букмейкъри винаги са готови да инвестират в новости и както се досещаме, сега берат плодовете на своя труд.

Поставянето и на опция за директен стрийм също се отрази положително, а самите пазари са съобразени с всяко едно заглавие. Логично е да попитате какво точно са електронните спортове? Най-краткият отговор е видео игри, в които геймърите са прекарали години, за да постигнат конкурентно ниво и да се изправят срещу други геймъри. Критиките относно качествата и фактът, че това не може да се смята за спорт ще бъдат срещнати, но подозираме, че при такава аудитория и стойност на самата индустрия е трудно да бъдем критици. Електронните спортове навлязоха първо в Азия, а един от основоположниците се оказа Южна Корея. Не отне много време, за създаването на нови платформи за стрийминг и правенето на спортни залози.

Интересното е, че на всеки континент има вече обособени дисциплини, които печелят вниманието на аудиторията и се налагат като предпочитани. Бразилия се отдава на Counter-Strike:GO, докато колумбийците се насочват към Dota 2. В Мексико ще открием фенове на League of Legends. В Азия ще открием, че абсолютно всичко е повече от мечтано и при наличието на толкова много технология и време, азиатците наистина вдигат летвата до степен, в която вече се говори за пускане на телевизионни канали, фокусирани изцяло върху електронните спортове.

На този етап идва и най-важният въпрос: какво е състоянието? С посочените факти е трудно да заявим, че е нещо по-различно от добро. Професионалните геймъри отдавна търсеха поле за изява, а съдейки по технологичната експанзия в последните две поколения, логично е да откриваме повече почитатели в новата дисциплина, отколкото при вече наложените. Няма как да отречем, че предлагането на такъв спорт идва и с особени забавления.

Организаторите имат коментарно студио, обясняват много точно и ясно какво се случва от другата страна и създават една далеч по-приятна атмосфера. Да не говорим, че присъстват спонсори и рекламодатели, които често инвестират в новата платформа. Прогнозите са положителни в рамките на следващите години, а с появата на новото поколение конзоли е възможно да се добавят и нови заглавия.

В Европа няма страна, която да не се радва на отбори, но  най-високото количество професионални геймъри е събрано в Беларус и северните страни. Всички останали присъстват на картата, но с далеч по-скромен брой професионалисти. Това също не е изненада – конкуренцията в този сектор е огромна.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички