В Кипър - задължителни маски и за 6-годишните


В Кипър - задължителни маски и за 6-годишните
Снимка: Getty Images/Guliver

3836

Възрастовата граница за задължително използване на маска е намалена на 6 години; бързи тестове веднъж седмично в училищата; отмяна на всички коледни и новогодишни събития в училищата. Това са част от новите мерки, които влязоха в сила в Кипър от днес и бяха приети миналата седмица. Кипър затяга мерките срещу Covid

От средата на декември се предвиждат допълнителни ограничения, които се отнасят предимно за неваксинирани граждани.

По-специално, от 15 декември затворени помещения като кина, театри, нощни клубове и места за забавление, както и фитнес зали и стадиони, ще бъдат отворени за лица над 12 години, които са получили поне една доза от ваксината и имат отрицателен резултат от PCR или бърз тест.

От 18 декември изтича срокът на валидност на SafePass, тоест сертификатът за ваксинация за хора, които не са получили трета доза, а са изминали седем месеца от ваксинацията и за влизане в помещенията, където е задължително, ще трябва да имат отрицателен тест.

Кипърският министър на здравеопазването Михалис Хазипантелас изтъкна, че Кипър е четвъртата страна в ЕС с най-нисък брой смъртни случаи от Covid-19.

„Това се постигна, защото взехме навременни мерки, предотвратявайки пренаселеността в държавните болници и не си позволихме да стигнем до това да решаваме кой ще живее и кой ще умре. Само със сътрудничество и индивидуална отговорност ще можем да преодолеем заплахата от вируса и само тогава ще спасим тази Коледа, без да предприемаме допълнителни мерки“, каза Хазипантелас, предаде БГНЕС.

След откриването на варианта Омикрон, Кипър забрани в събота влизане в Южна Африка, Намибия, Лесото, Есватини, Зимбабве, Мозамбик, Малави и Ботсвана за последните 14 дни. Кипър дава ваучери за почивка на ваксинираните

От началото на пандемията в Кипър са съобщени общо 133 274 случая на Covid-19, а 594 души са починали.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички