В кои държави bitcoin е нелегален?


В кои държави bitcoin е нелегален?
Снимка: istock

5619

Децентрализираната криптовалута bitcoin се появи през 2009 година, отбелязвайки началото на една нова дигитална ера. Докато данъчните, регулаторите и централните банки по света все още водят спорове как точно да наложат контрол над виртуалните валути, един въпрос остава да виси – легален ли е bitcoin или не?

Отговорът зависи от държавата, в която се намират потребителите, става ясно от данни поместени в портала Investopedia.com.

Bitcoin не е издаден, регулиран или защитен от централна банка. Вместо това, криптовалутата разчита на мрежа от свързани помежду си компютри, които осъществяват процес наричан „копаене”. Може би най-важното качество на bitcoin е свързано с неговата децентрализираност. Казано по друг начин, това е алтернативна платежна система, която не се регулира нито от правителствата по света, нито от централни или частни банки. Това позволява пренос на стойност през граница без конвенционалните такси за парични преводи, като освен това участниците в трансакцията запазват своята анонимност.

Потребителите могат да се разплащат с bitcoin при закупуването на стоки или услуги, като това става чрез дигитални портфейли. Криптовалутата се търгува на множество борси по света, а издаването на нова дигитална валута, процес наричан ICO, служи като алтернатива на първичното предлагане на акции (IPO). На фона на всичко това, въпросът, къде bitcoin е легален и къде не, изглежда по-логичен от всякога.

Държави, казали „да” на bitcoin

Bitcoin може да се използва анонимно за трансакции между две сметки навсякъде по света, което го прави привлекателен за криминални активности или корупция. Все пак съществуват възможности за идентифициране на трансакциите, което означава, че криптовалутите не са идеалното средство за прикриване на нелегални парични потоци.

Повечето държави по света не са определили легалния статус на bitcoin, предпочитайки да изчакат еволюцията на пазара. Някои държави разполагат с наложени индиректни правила за употребата на bitcoin. През юни тази година за първи път държава определи bitcoin за официално легално платежно средство. Страната е Ел Салвадор.

САЩ

САЩ като цяло имат позитивен подход спрямо bitcoin, като няколко правителствени агенции работят за намаляване на ролята на криптовалутата в нелегалните трансакции. Бизнеси като Dish Network, Microsoft, Subway и Overstock приветстват разплащането в биткойни. Освен това, виртуалната валута намери път към щатските пазари за деривати, което допринесе за легитимността на дигиталния актив.

Министерството на финансите на САЩ е издало насоки за употребата на bitcoin още през 2013 година. Министерството не признава bitcoin за валута, а за бизнес с парични услуги. Това поставя криптовалутата под регулация, която задължава борсите и платежните компании да докладват и регистрират активностите на това поле. Освен това, bitcoin има статут на притежание, което подлежи на данъчно облагане.

Канада

Подобно на съседите от САЩ, Канада като цяло също не спъва bitcoin. Страната не е признала актива за истинска валута, като полага грижи да не бъде използван за пране на пари. Канада определя статута на виртуалната валута на „стока”.

Това означава, че трансакциите с биткойни се разглеждат като бертерни сделки, а приходът от тях се счита за доход от бизнес. Данъчното облагане зависи от това, дали потребителите просто инвестират в криптовалутата или правят бизнес чрез нея.

Канада определя борсите за bitcoin, като бизнеси за парични услуги. Това ги поставя под регулацията срещу пране на прани. Борсите трябва да бъдат регистрирани и да докладват на властите за всяка съмнителна трансакция. Някои големи канадски банки са забранили използването на техните дебитните и кредитни карти за трансакции на биткойни.

Австралия

Подобно на Канада, Австралия не счита bitcoin нито за чуждестранна валута, нито за официално платежно средство. Според данъчното законодателство на страната, bitcoin е актив за капиталов доход.

Европейски съюз

През октомври 2015 година, Европейският съд определи, че купуването и продаването на дигитални валути се счита за доставка на услуги, което го вади от обхвата на ДДС във всички страни членки на ЕС. Паралелно с това, някои страни от ЕС имат собствен подход спрямо bitcoin.

Във Финландия bitcoin е изключен от правилото за ДДС, като е определен за финансова услуга. Виртуалната валута се счита за стока, а не за валута във Финландия. Белгия също не облага с ДДС bitcoin, а в Кипър изобщо няма никаква регулация.Великобритания има позитивен подход спрямо bitcoin, като виртуалната валута подлежи на облагане с данъци. В България също се дължат данъци за bitcoin. КЗК глоби платформа за криптовалути с близо 200 000 лева

Германия е отворена към виртуалната валута, като налага различен данък в зависимост дали се занимава с дилъри, борси, миньори, бизнеси или потребители.

Ел Салвадор

Ел Салвадор е единствената държава в света, която определя bitcoin за легално платежно средство. През юни 2021 година конгресът на страната одобри предложение на президента за приемането на дигиталния актив за легално средство за разплащания.

Държави, казали „не” на bitcoin

Въпреки, че bitcoin е приеман радушно на повечето места по света, няколко държави официално са казали „не” на криптовалутата, основно поради нейната волатилност, децентрализираност, рискът, който носи за монетарната система и връзките с нелегални активности, като трафик на наркотици и пране на пари. Защо Илън Мъск се уплаши от bitcoin?

Някои държави директно са забранили криптовалутите, докато други се опитват да ги отделят от финансовата система, което прави доста трудни търговията и разплащанията с тях.

Китай

Bitcoin е забранен в Китай. Всички банки и финансови институции, като компаниите за платежни услуги, имат забрана да реализират трансакции с bitcoin. Борсите за търговия са забранени, като в последно време Пекин започва да забранява и добива на виртуални валути на територията на страната. Китай не иска да е bitcoin мината на света

Русия

Bitcoin не е регулиран в Русия, но въпреки това, употребата му за покупка на стоки или услуги е нелегална.

Виетнам

Правителството на Виетнам и централната банка на страната поддържат тезата, че bitcoin не е легитимен метод за разплащания.

Боливия, Колумбия и Еквадор

Боливия е забранила употребата на криптовалути. Колумбия не разрешава bitcoin да се използва за разплащания и инвестиции, а Еквадор забрани всички виртуални валути след гласуване на местния парламент.

Извод

Въпреки, че bitcoin съществува вече повече от 10 години, много държави все още нямат системи, чрез които напълно да ограничат, регулират или забранят криптовалутите. Децентрализираната природа на bitcoin, заедно с анонимността, го правят голямо предизвикателство за правителствата, особено когато говорим за нелегални дейности. Много държави все още обмислят начините, по които биха регулирали виртуалните валути в бъдеще. Засега bitcoin остава в сивата регулаторна зона в по-голямата част от света.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички