В разгара на кризата: Турция иска да отложи плащания към "Газпром" след 2024 г.


В разгара на кризата: Турция иска да отложи плащания към "Газпром" след 2024 г.
Снимка: Getty Images

2716

Турция е поискала от Русия да отложи част от плащанията си за доставките на природен газ, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници. Според тях причината за искането са растящите икономически проблеми на страната, свързани с високите енергийни цени.

Tурският държавен оператор BOTAS преговаря за отлагане на част от плащанията към "Газпром" за 2024 г. Това ще е част от споразумението, с което Турция се съгласи да плаща 25% от задълженията си за покупката на руски газ в рубли. Останалата част от доставките турската компания покрива в щатски долари.

Засега не е ясно дали водените преговори между двете страни ще стигнат до споразумение. Преди ден обаче Унгария съобщи, че е получила разрешение от "Газпром" да забави плащанията си с 6 месеца. И двете компании мълчат, а според източник Турция официално не е подала искане за отлагане на плащанията и няма да коментира, докато не получи оферта от руската страна. Русия се готви да спре и "Турски поток"?

Голямата зависимост от вноса на енергоизточници е допълнителен натиск върху бюджета и националната валута на Турция. Bloomberg напомня, че през 2022 г. турската лира загуби 28% от стойността си спрямо щатския долар. Това е най-същественият спад сред развиващите се пазари след аржентинското песо. Търговският дефицит на Турция се удвои през август спрямо същия месец на 2021 г. и достига 11,2 млрд. долара. Турция пак свали лихвите, лирата отново лети към бездната

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е един от малкото останали партньори на Москва, след като западните санкции затвориха останалите търговски пътища, възможностите за пътувания и инвестиции за Русия. Същевременно обаче позициите на Турция за войната в Украйна и най-вече доставката на дронове "Байрактар" за Киев (и отказът да доставя за Москва) силно дразни Русия.

Преди месец Ердоган коментира, че ще дискутира цените на природния газ с руския си колега Владимир Путин, както и че се надява на отстъпка. Турция получава газ от Русия директно чрез едната тръба на "Турски поток и през "Син поток". Но страната има и алтернативи – газ от Азербайджан през "Трансанадолския газопровод" (TANAP) и терминалите за втечнен газ в Средиземно море.

ОШЕ ПО ТЕМАТА:

Газпром ни плати авансово близо 700 млн. лева за "Балкански поток"

САЩ са против "Турски поток" през България

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички