Валидираха пощенска марка със знакова снимка на Гагарин


Валидираха пощенска марка със знакова снимка на Гагарин
Снимка: Български пощи

5611

Пощенска марка със снимката на Юрий Гагарин с бял гълъб в ръце, запечатала миг от визитата му в България, бе валидирана в Централната поща в Пловдив. Специалното лимитирано издание е посветено на 60-годишнината от първия полет на човек в Космоса

Новата марка е с доста висока филателна стойност - тя е в комплект пощенска марка в блок и специален пощенски печат и е в ограничен тираж. "Издадени са общо 3600 блока като 1800 от тях са на гумирана хартия с перфорация и 1800 - на обикновена хартия без перфорация. Ако филателистите събират комплекти, имаме 1800 комплекта, което прави марката интересна и рядка", посочи за Actualno.com главният изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки, след като пусна новата марка в употреба. 

Той изтъкна, че снимката на Гагарин с гълъба в ръцете му, е от посещението му у нас в 1961 г. и е една от най-известните му. "Тя е снимана тук в Пловдив, отбеляза Дънешки".

 

Художник на новото филателно издание е Люба Томова. 

"Правили сме и други марки, свързани с Гагарин – в 1966 г. имахме марка по случай 5 години от полета, в 1971 – за 10 годишнината. Общо взето темата с космонавтиката е доста известна в българската филателия. В последните години издадохме марки и за българските космонавти Георги Иванов и за Александров Александров", посочи още Дънешки. 

Новата пощенска марка с лика на Гагарин бе пусната в употреба на церемония в Централната поща в Пловдив в присъствието на художника на изданието Люба Томова и председателя на Съюза на българските филателисти Спас Панчев и протече при голям интерес. Заради пандемията, валидирането не можа да се осъществи на 12 април - деня на полета на Гагарин и специалната марка се пуска с малко закъснение сега. Шефът на Роскосмос нарече американците „задници”

Помолен да коментира стойността на новата марка, председателят на Съюза на българските филателисти Спас Панчев каза пред Actualno.com, че когато изданието е в малък тираж, интересът е значителен, защото не стига до всички колекционери, например на тема "Космос" или тези които правят колекции за България в хронология и цената на такива марки нараства. По думите му, това е една добра печалба за част от колекционерите, които си продават марките, а за другите е една добра инвестиция за децата. 

"Това е едно от изданията с най-малък тираж, което го прави по-ценно, още повече, че темата за Гагарин – първият космонавт в света, е интересна и много държави направиха марки по повод 60-годишнината от полета му и който иска да има пълна колекция от марки и блокчета за 60-годишнината, ще търси и българското издание", отбеляза още председателят на Съюза на филателистите.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички