Варуфакис: На Гърция трябваше да ѝ се позволи да банкрутира


Варуфакис: На Гърция трябваше да ѝ се позволи да банкрутира
Снимка:

2754

На Гърция трябваше да бъде позволено да банкрутира и да излезе от кризата, заяви бившият финансов министър от правителството на СИРИЗА Янис Варуфакис пред немския таблоид Bild, предаде "Фокус".

„Що се отнася до гръцките банки и самата държава, те не трябваше да бъдат спасявани – трябваше да им се позволи да банкрутират, да понесат последствията и след това да им се даде възможност да се вдигнат на крака и да продължат напред“, заяви Варуфакис в пространно интервю пред германското издание от лятната си резиденция на остров Егина.

Бившият финансов министър смята, че Гърция, която официално излезе от оздравителната програма в понеделник, е в „същата черна дупка“, както и преди десет години и че „тя продължава да потъва все по-дълбоко всеки ден“.

„Въпреки кредитните облекчения от няколко милиарда евро, дълговете пораснаха: държавата все още е фалирала, обикновените граждани обедняха, компаниите продължават да банкрутират и нашия брутен вътрешен продукт е намалял с 25%... Всички дължат пари на всички – но никой няма пари да си изплати заемите“, подчерта Варуфакис.

Излишъците, които е събрала гръцката държава през последните години, са реални, но отразяват „плътта и кръвта, които властите изсмукват от умиращия частен сектор. Това е доказателство за престъплението срещу логиката, а не за възстановяване или успех“.

Германците са излъгани на два пъти от своя канцлер Ангела Меркел, твърди Варуфакис: веднъж, когато е казала, че допълнителните заеми са акт на солидарност с гърците, когато парите всъщност са били предоставени на гръцки и френски банки. А другата лъжа е „обещанието към германците, че кредитите ще бъдат изплатени с лихвите – нещо, което е невъзможно предвид банкрута на Гърция“.

Бившият министър смята, че Берлин и Европейския съюз не са били заблудени от гръцките статистики преди влизането на страната в еврозоната. „Те винаги са знаели. Те си затвориха очите за статистическите манипулации на Италия, защото политиците наистина имаха нужда да вкарат Италия“.

Той изрази мнение, че „чарът“ на Меркел е унищожил много мъже, включително в нейната партия и основната опозиция в Германия.

„Ципрас беше едно от най-лесните ѝ предизвикателства. Тя му обеща много и не му даде нищо. Например, тя му обеща облекчения от дълговете, а след това ги отхвърли. Тя имаше цел: ние трябваше да вземем още пари и след това да млъкнем“.

Варуфакис твърди също, че е уволнен от премиера Алексис Ципрас, защото не е искал да подпише плана за третата помощна програма за гръцкото правителство. Това беше „точно в момента, когато искахме да вкараме промени срещу голям брой данъчни измамници“.

„Тройката, със съгласието на правителството на Ципрас, уби програмата, с която данъчните измамници щяха да бъдат заловени... Тройката – не министрите на финансите – искаше да защити олигарсите. Олигарсите бяха съюзниците на тройката в Гърция, управляваха банките и контролираха общественото мнение. Те трябваше да бъдат защитени“, заключи бившият министър на финансите на Гърция от правителството на СИРИЗА Янис Варуфакис.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички