Ваучерите за храна скачат до 200 лева


Ваучерите за храна скачат до 200 лева
Снимка: БГНЕС

42479

Държавата увеличава драстично стойността на ваучерите за храна, които получават служителите от техния работодател. Ваучерите се повишават над 2 пъти – от сегашните 80 на 200 лева, като с тях работниците и служителите вече ще могат да плащат и битови сметки. Вдигат драстично ваучерите за храна

Един милиард лева са заложени в Бюджет 2022 за ваучери за храна, става ясно от публикувания законопроект, който трябва да влезе в сила от 1 април. Сумата е много по-голяма от тази в предишните бюджети, когато се даваха ваучери по 60 или 80 лева.

Още преди публикуването на проекта на финансова рамка за тази година, вицепремиерът Корнелия Нинова анонсира промяната по време на заседание на икономическата комисия. "В помощ на работниците е увеличението на ваучерите от 80 на 200 лв., с които ще може да се заплащат най-общо казано комунални услуги, не само храна – вода, ток, парно и т.н.", каза тя.

Възможността работодателите да осигуряват ваучери за своите служители е уредена в Закона за корпоративното подхоходно облагане. Възнагражденията под формата на ваучери са освободени от данъци и осигуровки, както за служителите, така и за работодателите, които ги дават. Над половин милион българи получават ваучери за храна всеки месец. Някои ресторанти също приемат заплащането на консумацията на храна с ваучери.

Заради липсата на действащ държавен бюджет, работниците не получиха ваучери през януари тази година. Без ваучери за храна докато не се удължи Бюджет 2021

С удължаването на бюджет 2021 г. до 31 март фирмите могат да продължат да дават ваучери на стойност 60 лева. Сумата ще се увеличи с приемането на държавния бюджет за 2022 г., като необходимото законодателство се очаква да влезе в сила от 1 април.

Преди дни от финансовото министерство призоваха и операторите на услугата, и работодателите и служителите им за търпение, докато не бъдат готови всички необходими текстове. Щом удължаването на бюджета бъде публикувано в Държавен вестник, това ще позволи на фирмите да раздадат ваучерите. Януарските ваучери може да бъдат раздадени заедно с тези за февруари.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички