Вдигат прага за регистрация по ДДС и махат данък уикенд


Вдигат прага за регистрация по ДДС и махат данък уикенд
Снимка: Thinkstock

12745

Повишаване на прага на оборота, изискващ задължителна регистрация по ДДС, предлагат две парламентарни политически сили. Това става ясно от публикуваните законопроекти на сайта на парламента.

В момента всички компании, които имат оборот от 50 000 лева годишно, трябва да се регистрират, а за останалите – регистрацията е доброволна.

Според Мария Капон и групата депутати от "Изправи се! Мутри вън" новият праг за задължителна регистрация по ДДС трябва да е 4 пъти по-висок, а именно 200 000 лева.

От Демократична България предлагат праг от 166 000 лева, като посочват, че в директивата за този вид облагане е посочен единен праг от 85 000 евро.

И двете политически сили се аргументират с практиката, че поради завишените изисквания и регулации много търговци изкуствено задържат оборотите си под настоящия праг от 50 000 лв., за да избегнат задължителната регистрация.

Повишаването на прага за ДДС ще извади "на светло" на част от икономиката и приходите и ще донесе повече данъчни приходи в бюджета.

Капон е вносител и на още едно предложение, а именно за отпадане на т.нар. "данък уикенд". Тя предлага налогът, при който фирмени активи се използват за лични цели, да се трансформира в данък "натура" в Закона за доходите на физическите лица. Има ли икономическа полза от данък "уикенд"?

Според Капон "данък уикенд" не носи значителни ползи за бюджета, а създава възможности за натиск върху граждани и фирми.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички