Вече изкарваме ПИК от НОИ и през смартфона


Вече изкарваме ПИК от НОИ и през смартфона
Снимка: iStock

10282

Издаването на персонален идентификационен код на Националния осигурителен институт (ПИК на НОИ) по електронен път вече се заявява чрез нова електронна услуга на НОИ и подписване с електронен подпис през мобилни устройства/телефони. Това съобщиха от пресцентъра на НОИ.

Електронната услуга на институцията изисква наличие на смартфон с инсталирано приложението на "Евротръст Технолъджис" АД за подписване с мобилен квалифициран електронен подпис, което може да бъде изтеглено от Google Play или App Store.

Програмният продукт на НОИ е достъпен на интернет страницата на института в рубрика Е-услуги/Издаване на ПИК по електронен път. Към него са публикувани както кратко ръководство за издаване на ПИК на НОИ по електронен път, така и инструкция за квалифицирана идентификация на лица през мобилното приложение на доставчика на квалифицирани удостоверителни услуги.

Електронните услуги на НОИ се радват на все по-голям интерес, като само за 2019 г. (последните налични данни) заявките за достъп до тези услуги са се повишили с 25% до над 12 милиона. Най-често използвани са електронната справка за подадени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи, справката за социалните осигуровки, както и тези, свързани с обезщетенията за безработица.

Националният осигурителен институт предоставя повече от 70 електронни услуги – справки, е-услуги, административни услуги и др. Част от онлайн справките са със свободен достъп, а за други се изисква персонален идентификационен код (ПИК).

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички