Великобритания отчете ръст в последното тримесечие и се размина с рецесията


Великобритания отчете ръст в последното тримесечие и се размина с рецесията
Снимка: iStock

3360

Британската икономика е нараснала през четвъртото тримесечие на 2022 г., сочат официални данни, като ръстът в бизнеса на туристическите агенции и държавната подкрепа за нарастващите сметки за енергия са помогнали на страната да избегне изпадането в рецесия.

Икономическото производство е нараснало с 0,1% за периода октомври-декември спрямо предходното тримесечие, след свиването му с ревизираните 0,1% през третото тримесечие – по-малък спад, отколкото се смяташе досега, предава Reuters. Преди това Службата за национална статистика (ONS) обяви, че през четвъртото тримесечие на 2022 г. икономиката не е отбелязала растеж.

„Икономиката се представи малко по-силно през втората половина на 2022 г., отколкото се предполагаше по-рано, като по-късните данни показаха, че през последното тримесечие телекомуникациите, строителството и производството са се представили по-добре, отколкото се смяташе първоначално“, посочи статистикът на ONS Дарън Морган.

Силният британски сектор на услугите нарасна с 0,1%, благодарение на отскока с близо 11% при туристическите агенции. Преработващата промишленост нарасна с 0,5% заради често непостоянния фармацевтичен сектор, а строителството – с 1,3%.

Спестяванията на домакинствата се повишиха, стимулирани от правителствената схема за подпомагане на сметките за енергия, като съотношението на спестяванията нарасна до 9,3% от разполагаемия доход в спрямо нивото му от 5,6% непосредствено преди пандемията. Разполагаемият доход на домакинствата нарасна с 1,3% след 4 последователни тримесечия на отрицателен растеж.

През януари МВФ заяви, че Великобритания е на път да бъде единствената от големите развити икономики от Г-7, която ще се свие през 2023 г., въпреки че оттогава насам икономическите данни са по-силни от анализаторските прогнози.

ONS съобщи, че бизнес инвестициите са намалели с 0,2% на тримесечна база спрямо първата оценка за ръст от 4,8%. Зад голямото преразглеждане стоят промени в начина на изчисляване на сезонните корекции на данните.

По-рано този месец министърът на финансите Джеръми Хънт обяви нови стимули, които целят да насърчат компаниите да инвестират, въпреки че данъчните облекчения са по-малко щедри от предишната схема и се случват в момент, когато корпоративният данък трябва да се повиши (през април).

ONS обяви, че британското икономическо производство през четвъртото тримесечие е било с 0,6% под равнището от края на 2019 г. Това е единствената икономика от Г-7, която не се е възстановила от пандемията на COVID-19.

Междувременно 3 години след като напусна ЕС Великобритания подписа сделка за присъединяване към търговски пакт с 11 азиатски и тихоокеански държави.

Присъединяването към групата ще повиши износа на Обединеното кралство чрез намаляване на митата за стоки като сирене, автомобили, шоколад, машини, джин и уиски, съобщи правителството.

Според оценка на правителството обаче членството в блока ще добави само 0,08% към размера на икономиката на Обединеното кралство. Иначе търговската зона обхваща пазар с около 500 млн. души.

Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP) е създадено през 2018 г. и включва Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам. На тези страни членки се дължи 13% от световния доход.

След 21 месеца на преговори Великобритания стана първата европейска страна, присъединила се към блока. Правителството изтъкна, че това е най-голямата търговска сделка за Обединеното кралство след Брекзит. Очаква се обаче печалбите да са скромни.

На практика Обединеното кралство вече имаше споразумения за свободна търговия от времето като членка на ЕС с всички членове на блока без Бруней и Малайзия, някои от които сега бяха просто преподписани.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

За първи път от 4 месеца: Британската инфлация изненадващо се ускори

Дефицит: Британците останаха без зеленчуци - купуват до 3 броя

Нова социална помощ за най-бедните на Острова

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички