Великобритания съкращава 90 000 чиновници заради инфлацията


Великобритания съкращава 90 000 чиновници заради инфлацията
Снимка: iStock

4046

Повече от 90 000 държавни служители във Великобритания вероятно ще загубят работата си заради новите мерки за съкращаване на разходите, планирани от правителството.

Британският премиер Борис Джонсън е възложил на министрите си да съкратят персонала на ведомствата им с 1/5, като им е казал, че парите, спестени от държавни разходи, могат да бъде използвана по-добре другаде. "Трябва да намалим държавните разходи, за да намалим разходите за живот", казва Джонсън пред Daily Mail, добавяйки, че те са "набъбнали" по време на пандемията.

Той планира да бъдат съкратени 20% от всички чиновници, за да се спестят около 3,5 милиарда британски лири. Министрите имат на разположение един месец, за да измислят как да постигнат амбициозната цел в рамките на своите ведомства.

Великобритания се мъчи да балансира разходите си, след като похарчи огромни средства по време на пандемията. В същото време страната се бори с нарастващата инфлация, която възпира икономическото възстановяване и оказва допълнителен натиск върху публичните финанси. "Всеки паунд, който правителството получава от данъкоплатците, е пари, които те могат да похарчат за собствените си приоритети, за собствения си живот", посочва британският премиер. Великобритания вдига минималната заплата, но инфлацията също расте

Джонсън нареди на министрите да намалят броя на държавните служители до нивата от 2016 г. през следващите години. За последните 6 години чиновниците са се увеличили с почти 25% до 475 000 души на пълен работен ден.

Раздуването на администрацията на Острова се дължи на ангажиментите, свързани с напускането на Европейския съюз и пандемията. "Сега се опитваме да се върнем към нормалното. До 38 000 души годишно напускат държавната служба, така че най-лесният начин да направите това е да замразите набирането на служители", посочва пред Sky News Джейкъб Рийс-Мог – министър, който отговаря за възможностите за Брекзит и ефективността на правителството. "Трябва да гарантирате, че хората се използват възможно най-ефективно, за да изпълняват необходимите длъжности", добавя Рийс-Мог.

"Държавните служители вършат изключителна работа, служейки на обществото и стимулирайки напредъка по приоритетите на правителството. Но когато хората и бизнесът в цялата страна са изправени пред нарастващи разходи, обществеността с право очаква тяхното правителство да даде пример и да работи възможно най-ефективно", казва говорител на Даунинг стрийт 10.

"Ще имаме максимална енергия, усилия и изобретателност, за да помогнем на британския народ", уверява Джонсън. "Знаете парите, които вече харчим. Разбира се, през следващите месеци ще има повече подкрепа, тъй като нещата продължават да са трудни с повишаването на цените на енергията", добавя той. Великобритания дава 330 млрд. паунда на най-засегнатите от Covid-19

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Асен Василев вдигна мерника на чиновниците

Стотици милиони ще струва пенсионирането на чиновниците

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички