Великобритания затяга контрола над технологичните гиганти като Google и Facebook


Великобритания затяга контрола над технологичните гиганти като Google и Facebook
Снимка: Getty Images

2744

Нови правила срещу злоупотреби с доминиращото положение на пазара на големи технологични компании като Google и Facebook въвежда Великобритания от догодина. Информацията по този въпрос беше разпространена от Министерството на цифровите технологии, културата, средствата за масова информация и спорта.

Новият режим на конкуренция за технологичните гиганти ще даде възможност на потребителите за голям избор и контрол върху техните данни и ще осигури справедливо отношение към бизнеса, се казва в съобщението, предаде БГНЕС, цитирайки ТАСС.

Новият кодекс за поведение на такива компании цели да осигури "прогресивно развитие на индустрията за разпространение на новини, като помогне да се балансират отношенията между издателите и онлайн платформите".

Съгласно новите изисквания, платформите, включително финансираните за сметка на цифровата реклама, са задължени да бъдат "по-прозрачни по отношение на предоставяните от тях услуги и използването на данни на потребителите". Технологичните компании са длъжни да предоставят на своите потребители "възможност за избор за получаване на персонализирана реклама" и недопускане на ограничения за използване на публикации на конкурентни платформи.

За въвеждане на правилата и контрола за тяхното изпълнение Лондон създава ново подразделение в рамките на Управлението по конкуренция и пазари (СМА)- Digital Markets Unit, който започва да действа от април 2021 г. Той ще има правото да "спира, блокира и отменя решения на технологичните гиганти, да ги задължава да предприемат определени действия в съответствие с кодекса за поведение и да налага финансови санкции при неспазване на правилата".

Според министъра на цифровите технологии Оливър Даудън "във Великобритания и в света се увеличава консенсусът, че концентрирането на власт в ръцете на малко на брой технологични компании задържа развитието на сектора, намалява количеството иновации и оказва негативно влияние върху хората и фирмите, които разчитат на тях".

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички