Влиятелен акционер в ЧЕЗ се обяви против сделката в България


Влиятелен акционер в ЧЕЗ се обяви против сделката в България
Снимка: БГНЕС

3766

Михал Шнобр, един от най-влиятелните миноритарни акционери в ЧЕЗ, се обяви твърдо против продажбата на българския бизнес на компанията на "Инерком България". Шнобр стори това в интервю на вестника на чешкия премиер Андрей Бабиш - "Лидове новини".

Шнобр е категоричен, че ЧЕЗ не може да се замесва в продажба на активи, чрез която биха се легализирали мръсни пари, още повече ако става въпрос за финансови потоци, свързани с Paradise Papers (бел. ред. - става въпрос за информацията, че в сделката е намесен грузинецът Паата Гамгоинешвили, който има присъствие в България - той беше собственик на мол "Парадайс" и е член на борда на директорите на фирма "Булреал" АД, собственик на стоков базар "Илиянци") и то в момент, в който САЩ обмисля нови санкции срещу Русия. Той смята да привлече още от миноритарните акционери в ЧЕЗ и да иска заедно с тях обяснение от ръководството на компанията – на каква база е направен изборът на "Инерком България". И посочва, че през януари ръководството на ЧЕЗ първо спряло внезапно всякакви преговори за продажба на българския бизнес, а по-късно излязла новината за договора с "Инерком България". Отделно сега чешкият премиер говори как сделката е непрозрачна – защо, пита Шнобр и продължава с въпросите – няма ли борд на директорите, контрол?

"Изглежда, че "Инерком България" твърде бързо хвърли кърпата, след като Бойко Борисов поиска българската държава да влезе в сделката. Защо – може само да се спекулира. Разбираемо е обаче защо българската държава иска да има контрол над българския бизнес на ЧЕЗ", заяви миноритарният акционер. Той задава и въпросът как "Инерком България" ще прави бизнес в държава, чийто премиер говори как ЧЕЗ си самоорганизира продажба и изкупуване на активи чрез „доверен човек“ (бел. ред – всъщност вицепремиерът Валери Симеонов лансира тази теза).

Освен това, според Шнобр, ръководството на ЧЕЗ всъщност няма дългосрочна позиция относно българския бизнес на компанията. Той вижда като "поредица от мениджърски грешки" ситуацията заради която ЧЕЗ е в конфликт с българските власти и се стигна до арбитраж по иск, заведен от чешката компания срещу България – заради неспособността, според ЧЕЗ, на българската държава да гарантира устойчива инвестиционна среда. Именно този арбитраж може да е първопричината за всичко, смята чехът – защото накрая може да се окаже, че обезщетенията по делото може да са по-големи, отколкото е цената, която сега се плаща за българския бизнес на ЧЕЗ.

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички