Внасят колективна жалба срещу новата наредба за ТЕЛК

Внасят колективна жалба срещу новата наредба за ТЕЛК
Източник: iStock/Guliver

Колективна жалба, на около 20-22 души, срещу новата наредба за ТЕЛК ще бъде внесена в здравното министерство утре, 29 август. Това заяви Павлина Григорова, един от инициаторите на иска.

Конкретният проблем в случая е, че с наредбата се вкарва в употреба т.нар. принцип на водещата диагноза. Реално на база тази диагноза се дава инвалидна пенсия, но не се зачитат съпътстващи заболявания или тяхното влияние се намалява спрямо предишното законодателство. Според новите промени процент на трайно намалена работоспособност вече се дава само за основното заболяване, а съпътстващите проблеми се зачитат само ако носят над 50%.

Кой решава кое заболяване е водещо и кое е съпътстващо, след като всичките ми заболявания определят състоянието ми, попита Григорова пред Нова телевизия. И уточни, че протестира срещу цялата медицинска експертиза.

Равносилно е на нещо, което мирише лошо. Когато искаш да хванеш някого, проследи го. Вижте подписите от съответната териториална лекарска комисия, щом хванеш цяло село с астма. Така Ани Бонева от Центъра за защита на правата в здравеопазването коментира случващото се и припомни чия инициатива беше това – на лидера на НФСБ и вицепремиер по демографската политика Валери Симеонов.

Проблемът е много сериозен, защото не беше дискутиран с пациенти и лекари, подчерта Бонева. Тя уточни, че част от лекарствата за придружаващи заболявания се покриват от НЗОК и е питала дали сега това ще се промени ли, но не е получила отговор. Без решение на ТЕЛК не можеш да отидеш никъде да подадеш други документи, напомни тя.

Бонева посочи и, че първо трябва да има нанесени вреди, за да се стигне до съд. Тя заяви, че многократно е сезирала премиера Бойко Борисов и за старата наредба, която е отменена от Върховния административен съд (ВАС), но реакция няма.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.